2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Globális klímaváltozást okozott az izlandi vulkánkitörés

2006. november 27. 15:00

Amerikai és skót tudósok tanulságos összefüggést találtak az 1783-as izlandi vulkánkitörések, az északi féltekén tapasztalt szokatlanul hideg tél és az éppen akkor Egyiptomot sújtó éhínség között.

Az angol és amerikai kutatók számítógépes modellek segítségével derítették ki, hogy a három egymástól igencsak távoli területet egyfajta `légköri dominóeffektus` kapcsolja össze - olvasható a New Scientist című angol tudományos magazinban. Korábban ugyanis csak azt tudták kimutatni, hogy a trópusi vulkánkitörések melegebb teleket eredményeznek az északi féltekén, most azonban a kutatók szerint sikerült tetten érni a fordítottját, vagyis azt, hogy az északi félteke vulkánkitörései hogyan hatnak a trópusi égövre.

Klímaváltozás: civilizációk kialakulásának katalizátora
Klímaváltozás miatt tűntek el a neandervölgyiek
A nagy pestisjárvány okozhatta a kis jégkorszakot
A boszorkányüldözés a kis jégkorszak következménye volt
Nyolcszáz éves környezetszennyezés Kanadában
Izlandon a híres vulkánkitörések 1783 júniusában kezdődtek, és 1784 februárjáig tartottak, ezáltal mintegy 12 milliárd köbméter láva ömlött ki, és több mint 100 millió tonna kéndioxid és egyéb mérgező gáz került a légkörbe. A kitöréseka becslések szerint 9 ezer izlandi életét követelték. Ezután 1784 Alaszka észak-nyugati vidékein a 400 éve leghidegebb nyarat, Szibériában a 500-600 éve leghidegebb telet hozta, mégpedig a tudósok szerint azért, mert a kéndioxid vízzel kölcsönhatásba lépve apró kénsavrészecskékké alakult, amelyek elzárták a napfény útját. Ám a modellek szerint Indiában és Afrikában némi melegedés következett be - amire a tudósok nem számítottak.

A Laki vulkán Izlandon

Egy korabeli beszámoló szerint a Nílus szintje sem 1783-ban, sem 1784-ben nem emelkedett a kellő magasságba, nem öntötte el a termőföldeket, ezért nem lehetett vetni, és a Nílus-völgy lakosságának 17 százaléka éhen halt. Mi több, abban az időben Indiában is aszály pusztított. "Mivel a száraz területeken az esőzések elmaradása drámai következményekkel jár, a kutatással kifejlesztett előrejelzési módszerünk voltaképpen segíthet a felkészülésben és az emberi életek megóvásában" - mondta el Luc Oman, a kutatás egyik vezetője.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár