2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

56-nak állít mementót az Iparművészeti Múzeum

2006. október 19. 15:00

Átlőtt könyvek, törött serlegek, megrongálódott bútorok és számos fotó segítségével idézi fel az 56-os eseményeket a Memento 56 címmel október 20-án, pénteken megnyíló kiállítás az Iparművészeti Múzeumban.

Az Iparművészeti Múzeum ezzel a kamara kiállítással szeretne megemlékezni az 1956-os forradalom drámai napjairól, felidézve a múzeum közelében történt és az épületet is érintő eseményeket. Az intézmény adattára közel 80 archív felvételt őriz azokról a sérülésekről, amelyek az épületet a forradalom közelben zajló harcai során érték.

A romos Üllői út, háttérben az Iparművészeti Múzeum szétlőtt kupolája

A fényképek többségét Kárász Judit, a múzeum akkori fotósa készítette. Kamerájával módszeresen bejárta az épületet s minden - a palotán kívül és belül esett - kárt rögzített. Megörökítette a cserepeit vesztett kupolát, a nagycsarnok széthullott üvegfödémét, a raktárakban és kiállításokon tönkrement műtárgyak kupacait, a könyvtár feldúlt olvasótermét és a repeszdarabok szaggatta polcokat.

Néhány kép Fehérvári Gézának, a múzeum korábbi munkatársának nevéhez fűződik. Őt viszont az épület előtt szétlőtt tankok és harci járművek, az azokra írt feliratok ragadták meg, pillanatképein az események hatása alatt álló járókelők arckifejezése is jól látható. Egyes felvételek a tágabb környezetet mutatják be: a Mária utca sarkán az orvosi egyetem - azóta új szárnyra cserélt - eredeti épületét, a múzeum főbejáratával szemben, az Üllői út páros oldalán álló lakóház belövéseit, vagy a körút túlsó felén a Kilián Laktanya épületében keletkezett pusztítást.

Az Iparművészeti Múzeum épülete a romos Üllői úton, 1956. október 25.

A kiállítás első részében az eddig még publikálatlan fotók közül negyvenkettőt láthat a nagyközönség. Szinte tapintható közelségbe kerül a múlt a tárlat második részében: megrongálódott bútorok, átlőtt könyvek, törött, elrepedt serlegek és díszüvegek tárják a látogatók elé a harci események okozta súlyos károkat.

A művészeket 1956. októberének történelmi eseményei új művek alkotására ihlették. A tárlat harmadik részében a múzeum gyűjteményeiből Polgár Ildikó porcelánképei és Ortutay Tamás plasztikái emlékeztetnek a magyar történelem ezen időszakára.

A kiállítás október 20. és 29. között látható délelőtt 10 és este 18 óra között az Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) Kupolájának előterében.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár