2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

56 személyes emlékei a Nemzeti Múzeumban

2006. október 6. 15:00

Az 1956-os forradalmat felidéző, magánszemélyek által adományozott fényképek, röpiratok és egyéb nyomtatott termékek a Magyar Nemzeti Múzeum régóta nem látogatható terében kerültek elhelyezésre.

Korábban

A Magyar Nemzeti Múzeum immár hagyományosan évente időszaki kiállításon mutatja be az előző esztendő gyarapodásából a legszebb, legértékesebb műtárgyakat. Az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója előtt rendhagyó kiállítással tisztelegnek: az utóbbi évek új szerzeményei közül kizárólag legújabb kori történelmünk e kiemelkedő, nemzetközi jelentőségű eseményének történetével kapcsolatos dokumentumokat tárják a látogatók elé.

Tüntető egyetemisták vonulnak a Lenin (ma: Teréz) körúton. Budapest, 1956. október 23. Kabdebó Tamás felvétele

A kiállítási tér az a második emeleti terem, amely az elmúlt több mint egy évtizedben a rekonstrukciós munkálatok miatt nem volt látogatható.

Romsics Ignác történész, akadémikus a megnyitón beszédében azt emelte ki, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc a XIX-XX. századi történelem utolsó nagy fellobanásainak sorába tartozik, amikor a magyar nép kifejezte a nemzeti függetlenség és a társadalmi igazságosság utáni vágyát.  Ilyen dátum volt 1848 és 1918 ősze, 1945-46, amelynek sikertelensége okán 1956-ban a magyar nép újra megfogalmazta a nemzet céljait. Ez azonban csak 1989-90-ben, a rendszerváltással valósult meg.

Építik a barikádot a Móricz Zsigmond körtéren a Bartók Béla út torkolatánál. Budapest, 1956. október 26. Szilágyi Zsolt felvétele

A Kádár korszakban a hatalom mindent megtett, hogy 1956 októberének emlékét eltorzítsa, elfelejtesse. Ez a törekvés azonban kudarccal végződött. A véresen eltiport forradalom emléke a társadalmi tudat mélyrétegeibe visszahúzódva tovább élt, és pincékbe, padlásokra, szekrények mélyére rejtve megmaradtak a korabeli fotográfiák, röplapok, újságok, iratok is.

Alkalmi szónok egy kilőtt szovjet harckocsin a József körúton. Budapest, 1956. október 26. körül. Almási Zoltán felvétele

A sajtóban közzétett hirdetések nyomán közel ezer fénykép, félszáz röpirat, plakát és egyéb nyomtatott emlék, jó néhány jelvény, zászló, nemzetőr karszalag és egyéb tárgy került magánszemélyektől a múzeum gyűjteményeibe. A kiállítás ezekből az eddig ismeretlen történelmi dokumentumokból mutatja be a legjellemzőbb darabokat, amelyek sok új részlettel gazdagítják, árnyalják a forradalomról alkotott képet.

A kiállítás 2006. december 3-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár