2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956 mítosza a nemzetközi összefüggések tükrében

2006. október 9. 09:30

Az 1956-os magyarországi forradalom előzményeiről és hatásairól rendeztek nagyszabású nemzetközi konferencia Berlinben. A háromnapos tanácskozáson, amely az `Összefüggés-hatás és mítosz` címet viseli, német, magyar, lengyel, cseh, finn és amerikai történészek, kutatók és politológusok vettek részt.

Az 1956-os magyarországi események iránt megnyilvánuló német érdeklődést jelzi, hogy a berlini Magyar Kulturális Intézet, a Collegium Hungaricum mellett a rendezők között olyan tekintélyes hazai intézetek vannak, mint a Potsdami Kortörténeti Kutatások Központja, továbbá az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP diktatúrájának időszakát vizsgáló alapítvány, valamint a Német Szövetségi Kulturális Alap.

A nemzetközi konferencia a tanácskozások, illetve pódiumbeszélgetések keretében 1956-tal kapcsolatban összegzi és mutatja be a legújabb kutatási eredményeket, mégpedig úgy, hogy címének megfelelően vizsgálja az 56-os forradalom előzményeit, továbbá nemzetközi hatásait, beleértve az 1968-as volt csehszlovákiai, majd az 1980-as lengyelországi eseményeket egészen az 1989-es békés rendszerváltó forradalmakig. A mítosz kifejezés pedig arra utal, hogy 1956 milyen megítélést kapott a nemzetközi médiában, illetve ezen keresztül az európai identitás kialakulásában.

Átfogó oldal 1956 összefüggéseiről

A magyar részvevők köre a német vendéglátók óhaját tükrözi, mindenekelőtt abban a vonatkozásban, hogy az 1956-os eseményekkel foglalkozó magyar kutatók, illetve történészek és politológusok lehető legszélesebb köre képviselje magát. Így a Magyarországról érkezett vendégek között van többek között Kende Péter szociológus, az 56-os intézet tiszteletbeli elnöke, Rainer M. János, az intézet igazgatója és Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza igazgatója.

A német-magyar dialógus egyik meggyőző bizonyítéka az az átfogó információt (dokumentumok, kép- és hanganyagok, publikációk, emlékezések) nyújtó közös weboldal, amely a CHB, a Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur és a potsdami Kortörténeti Kutatás Centruma (Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam) együttműködésében működik. Az 56-os évforduló alkalmával a magyar programok összeállításakor alapvető szempont volt, hogy ne dokumentatív-megemlékező, hanem reflektáló-múltfeltáró és új, közös összefüggéseket kutató német-magyar programok jöjjenek létre német partnerekkel, szereplőkkel, helyi témákkal és vonatkozásokkal.

A konferencia, egyben az 1956-os eseményekről szóló megemlékezés-sorozat a Németországban zajló magyar kulturális évad részét jelenti. A nemzetközi konferencia keretében kerül bemutatásra Rainer M. János Nagy Imréről szóló biográfiája, amely a konferenciához, illetve a Frankfurtban zajló nemzetközi könyvvásárhoz időzítve jelenik meg németül.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár