2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korlátozott mozgástér Moszkva árnyékában: Kádár a hatalom éveiben

2006. szeptember 19. 14:00

Huszár Tibor akadémikus Kádár-életrajzának második kötetét átdolgozva jelentette meg a Corvina Kiadó.

A szerzőről

Huszár Tibor monográfiája az első átfogó, tudományos igénnyel a nagyközönség számára készült, gazdag forrásanyagra támaszkodó Kádár-életrajz.

Kádár János személye és politikája a 20. századi magyar történelem egyik legvitatottabb kérdése. Huszár Tibor művének első nagyobb egysége a születéstől a forradalomig terjedő időszakot dolgozta fel, az életrajz azon korszakát, amely még ma is sok talánnyal szolgál. A most megjelent kötet előszavában a szerző - mintegy visszautalásként - röviden vázolja az első szakasz főbb állomásait a születéstől a gyerek- és a fiatalkoron át Kádár politikussá éréséig, a Rajk-perben tanúsított magatartásáig, majd bebörtönözéséig és az 1956-os forradalomban játszott szerepéig.

Ezután tér rá a hatalomra kerülő Kádár pályájának elemzésére, ahol kérdések sora vár megválaszolásra: Mi volt a szerepe Kádárnak Nagy Imre kivégzésében és a megtorlásokban? A "hideg majálisokat" követően a sajátos magyar utat, a megbékélést kereste, vagy csak taktikusabb volt kelet-európai társainál? Voltak-e barátai, milyen volt magánélete? S mi magyarázza késői elmagányosodását, a drámai végjátékot? Betegsége? A rendszer összeomlása?

A kor szemtanújából egyszerre mesélővé váló szerző a fél-információk, hallomások történeteit teszi újra átélhetővé, érzékeltetve a gulyáskommunizmus hatalmi játszmáinak kicsinyességét és félelmetes nagyságát.

Az utolsó fejezetekben a korábban hajlékony politikusból ikonikus szoborrá, sérthetetlen idollá változó Kádár döntésképtelensége áll fókuszban, akinek sorsa a shakespeare-i királydrámák igazságtételéhez hasonlóan az általa kivégeztetettek sorsával fonódik össze. Az utolsó beszéd, illetve Kádár halálának és a Nagy Imre temetés párhuzamának felvázolása pedig méltó lezárását jelenti az életrajznak.

A kötet egyben összegzi és új kutatási eredményekkel egészíti ki Huszár Tibor e tárgyban korábban megjelent publikációit. A szöveget értékes fényképfelvételek teszik szemléletessé, részletes névmutatóban ismertetik a kor kulcsfiguráit, illetve Kádár életrajzának rövid összefoglalója is szerepel a könyv végén.

Huszár Tibor: Kádár - A hatalom évei, 1956-1989, Corvina Kiadó, Bp., 2006., 356 o.
3500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár