2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Moldova szerint Kádár a XX. század legnagyobb magyar politikusa

2006. augusztus 30. 11:00

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára időzíti Kádár Jánosról írt művének megjelenését Moldova György, aki hétfőn maga indította el a könyv gyártását a debreceni Alföldi Nyomdában.

Kádár részvényei manapság felértékelődtek

 

Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón az író elmondta: könyvében azt szeretné bebizonyítani, hogy Kádár János a XX. század legnagyobb magyar politikusa volt. Könyvével árnyalni akarja azt a képet, amit a rendszerváltás után festettek Kádár Jánosról, mert szerinte a "nagy formátumú" politikusnak az '56-os "eseményekben" és az azt követő időszakban vállalt szerepét át kell értékelni. Ezt ő maga úgy fejezte ki: "Kádár részvényei manapság felértékelődtek". Azt is kijelentette: véleménye szerint eljön még az idő, amikor az egykori pártfőtitkár szobrot kap Magyarországon.

Kádár János az 1940-es évek elejétől a magyarországi illegális kommunista mozgalom egyik vezetője volt. 1948-50 között belügyminiszter, s részt vett a többpártrendszer felszámolásában, a koncepciós perek szervezésében. 1951-54-ben ő is börtönben ült, a Nagy Imre-kormány idején szabadult ki. 1956 júliusától újra a pártvezetés tagja lett, a forradalom alatt Nagy Imre kormányának tagja volt.

November 1-jén szovjet segítséggel megalakította a forradalmi munkás-paraszt kormányt. Ezután haláláig az ország első számú vezetője maradt. Még megérte az 1958-ban törvénytelenül kivégzett Nagy Imrének, a forradalom miniszterelnökének és társainak 1989. június 16-i újratemetését. Éppen azon a napon, 1989. július 6-án halt meg, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imréék perében hozott ítéleteket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár