2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasbeton pajzs lesz a mosonmagyaróvári 56-os emlékmű fókuszában

2006. július 27. 11:45

Lenzsér Péter, az 1956-os mosonmagyaróvári emlékhely koncepciótervének kidolgozója az október 26-i sortüzet állítja fókuszba: építészeti megoldásokkal szeretné megidézni, és a közgyűjtemény látogatóinak átélhetővé tenni a fél évszázaddal ezelőtti események drámaiságát. Erről az Ybl-díjas építész beszélt az MTI-nek abból az alkalomból, hogy koncepcióját ismertette a helyi képviselőtestület '56-os munkacsoportjával Mosonmagyaróváron.

Korábban

Az emlékhelyet a város az üresen álló határőrlaktanya egy részében akarja kialakítani, ahonnan 50 évvel ezelőtt a téren összegyűlt tömegre lőttek. A tervező a laktanya homlokzatával szemben, az épület előtti út túlsó oldalán egy hatalmas vasbeton pajzsot képzel el. Mögötte földből formált domb jelképezné a laktanyával szembefeszülő tömeget.

A mostani emlékmű a laktanya előtt

A tragikus események előzményeinek és következményeinek dokumentumai az épületben kapnának helyet. Az október 26-ai sortűz tragikumának átéléséhez sajátos építészeti megoldást javasol: az emelkedő pályájú zárt folyosó egyirányú utcaként terelné az emlékhely látogatóit a kálváriás stációkon keresztül a domb belsejébe, s onnan a pajzs előtti erkélyre. "A vesztőfal előtt állni teljesen kiszolgáltatott helyzetet teremt, onnan nincs hová hátrálni, mint ahogy a sortűz áldozatainak sem volt annak idején" -  mondta az építész. Az emlékhelyhez kapcsolódó dokumentációs központot az alagsorban ajánlja elhelyezni Lenzsér Péter. "Ez is jelképes lenne, mert mindenki úgy tudta, hogy a korabeli titkos iratokat akkoriban ott tárolták" - tette hozzá.

Szentkuti Károly alpolgármester, az '56-os munkacsoport vezetője elmondta: a laktanyából négyszáznegyven négyzetmétert ad át a határőrség az emlékhely számára. A politikus kitért arra, hogy a közgyűjtemény az elgondolások szerint megemlékezik Moson megye XX. századi veszteségeiről: a holokauszt, illetve a kitelepítések áldozatairól. "Szakmai körökben felvetődött, hogy közép-európai kitekintést is nyújthatna a kiállítandó anyag" - mondta Szentkuti Károly.

Az idén kétmillió forintot fordít az önkormányzat a szakmai program elkészítésére. A megvalósítás az alpolgármester szerint százmilliós nagyságrendű költséget igényel, amelyhez a fedezetet több forrásból kell előteremteni. A leendő emlékhely megnyitásának időpontjáról Szentkuti Károly nem akart becslésekbe bocsátkozni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár