2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hódmezővásárhely mindennapjai a diktatúrában

2006. július 19. 10:15

Másfél éves készülődés után megnyitott az Emlékpont múzeum és oktatási központ. A helyi közösségek elmúlt ötven évének mindennapjai személyes és kollektív élményeken keresztül.

Terrorból a retróba Hódmezővásárhelyen

A Terror Háza stábja által készített multimédiás tárlat a mindennapi emberek szemszögéből kívánja láttatni a diktatorikus időszakot. Az intézmény létrehozásában közreműködő történészek közel 150 interjút készítettek, ezeken az egyéni sorsokon keresztül elevenedik meg Hódmezővásárhely közel fél évszázados (1944-1990) történelme.

Több száz tárgy érkezett a helyi társadalom felajánlásaiból, köztük könyvek, kitüntetések, rádiók, 3000 fénykép és helyi vállalatok termékei.

A kilenc tematikus terembe rendezett fotók, interjúk, dokumentumfilmek, és tárgyi emlékek mellett a múzeumban oktatótermek is találhatók, ahol történelemórák, tudományos konferenciák is helyet kaphatnak, valamint a város történelmét feldolgozó adatbázishoz is hozzáférhetünk.

A tanyarendszer szétzúzását, a megszakított hagyományokat a földszinten található elsõ terem eleveníti fel. Egy-egy helyiség foglalkozik a második világháború vásárhelyi áldozataival, bemutatja az egykori ellenállókat, a Fehér Gárda- szervezkedést, és tiszteleg a kivégzettek, illetve bebörtönzöttek, agyongyötörtek és tönkre tett életek előtt.

Papok, lelkészek vallanak
arról, hogyan tudtak a vallás és egyházellenes ideológia szorításában megmaradni, hitet tenni, utat mutatni. Feltárul az erőszakszervezetek, az Államvédelmi Hatóság és a munkásőrség és az ügynökök által uralt időszak is. Személyes sorsokon keresztül elevenedik meg 1956 és a rákövetkező megtorlás.

A Kádár-korszak puha diktatúráját az emeleten idézték meg: itt kapott helyet az ipar, a tervgazdálkodás, a kötelezõ állami ünnepek, vagyis a mindennapok világa. A helyi gyárak, üzemek termékei, köztük az egykori hódgépes, elektromos meghajtású Puli kisautó is látható lesz az egyik emeleti teremben. Vásárhely gazdag művészetét bemutató "galériába" is várja a látogatókat, akik a retró hangulatú sportbüfében fejezhetik be "idõutazásukat".

A 2006. augusztus 1-ig mindenki számára díjmentesen látogatható kiállítás a hódmezővásárhelyi látogatóknak lakcímkártya felmutatásával ingyenes.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár