Kalandos középkor

Tito unokája pacifista

2006. június 28. 11:45

Joszip Broz Tito unokája Jó emberek, rossz időben című könyvében azt mutatja be, hogy sokan vannak azok, akik háborús körülmények között is képesek kilépni etnikumuk, vallásuk, ideológiájuk lövészárkából, hogy segítsenek másokon.

Titót másoknak kell értékelniük

Részletek a könyvből

Az 
51 éves sebész és újságíró Svetlana Broz 1999-ben hagyta el Belgrádot, mert úgy érezte: a város elvesztette nyitott, kozmopolita jellegét, és Szarajevóba települt át. Hatezer kilométert tett meg, bejárta a volt Jugoszláviához tartozó országokat, emberekkel, a háborús áldozatok százaival beszélt, míg könyvének alapállításairól meggyőződött.

Egyébként Szlovénia kivételével haragszik a volt tagországokra, azzal vádolja őket, hogy védik a háborús bűnösöket. Ugyanakkor bírálja a hágai nemzetközi törvényszéket is, mert nem végzi elég hatékonyan a munkáját, késik az igazságtétel, ami szükséges a megbékéléshez.

Svetlana Broz könyvében azt akarta elmagyarázni a jövő generációknak, hogy mindig lehet választani emberi és embertelen között, még a barbárság idejében is, és ez minden háborúra érvényes. "Tiszteletemet akartam kifejezni azok iránt, akiknek volt bátorságuk védeni az igaztalanul üldözötteket, a hősök iránt, akik nem részesültek semmiféle hivatalos kitüntetésben" - nyilatkozta.

Arra a kérdésre, hogy nagyapját a jók vagy a rosszak közé sorolja-e, azt válaszolta: az alkotmány, amely Tito idejében született, származástól függetlenül garantálta mindenki egyenlőségét. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nagyapjáról van szó, ő eléggé szubjektív, ezért inkább másoknak kell Titót értékelniük.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!