2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Emléktáblát kapott Londonban Gábor Dénes

2006. június 2. 11:30

A magyar fizikusnak, aki 1934-ben költözött Nagy-Britanniába, az angol tudományos és kulturális örökséget ápoló hatóság, az English Heritage adományozta az úgynevezett Kék Táblát.

Gábor Dénes

Blue Plaque emléktáblákkal kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai és külföldi tudósokról, művészekről, politikusokról és más közéleti személyiségekről emlékeznek meg. Gábor Dénes Kék Tábláját a londoni Kensington kerületben lévő Queens Gate utcában, a tudós egykori lakóházán, a hatalmas Természettudományi Múzeumtól nem messze helyezték el. Felirata szerint: "Itt élt Gábor Dénes (1900-1979), fizikus, a holográfia feltalálója".

A magyar tudós a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat. Gábor Dénesnek azonban csak a legismertebb találmánya a háromdimenziós képalkotásra használt holográfia; kevésbé közismert, hogy ő dolgozta ki egyebek mellett a nagyvárosok közvilágításának elengedhetetlen kellékét, a magas nyomású higanygőz világítótestet, valamint a tévéképernyők elődjét, a nagy sebességű katódsugár-oszcilloszkópot. A lapos, színes tévéképcsövek kifejlesztésének úttörője is volt; száznál több tudományos szabadalmat jegyzett, maradandót alkotott a plazmafizika, a hírközlés- és információelmélet terén, a fizika és kibernetika összefüggéseinek vizsgálatában.

A brit királyi tudományos akadémia, a Royal Society tagja, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a londoni Imperial College elektronfizika-professzora volt. Emlékére a Royal Society Gábor Dénes-díjat alapított.

A londoni Kensington kerületben egyébként egy másik jelentős magyar emlékmű is áll: másfél éve avatták ugyanitt Bartók Béla szobrát, amelyet Varga Imre készített. A kétméteres bronz alkotást a South Kensington földalatti-állomás melletti kis téren állították fel, nem messze attól a helytől, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár