2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Liliputi Társulat különös története

2006. március 21. 13:00

Az Európa Kiadó dokumentumregénye a Liliputi Társulat történetét mutatja be Erdélytől Auschwitzon át Izraelig.

"Mint a gyerekek általában, én is azt vártam, hogy évről évre növök néhány centimétert. Később rájöttem, hogy sosem leszek magas. A testvéreimmel való szoros közösség azonban segített elfogadni magamat olyannak, amilyen vagyok. Álmomban sem nyúlt meg a karom vagy a lábam, és sosem fantáziáltam jó tündérről, aki majd megkétszerezi a magasságomat. Számomra nem büntetés, hogy ilyen kicsi vagyok és semmit sem vesz el az életkedvemből." Ovics Perla
1869-ben a Máramaros megyei Rozália (ma Rozavlea) nevű kisközségben megszületett a törpe testalkatú Ovics Eizik Simon, akinek később két normális növésű feleségétől összesen hét liliputi gyermeke lett. A törpe gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikerrel szerepeltek Magyarországon, Romániában és Csehországban. A mindig elegáns ruhákat viselő, "világot járt" törpéket, akiknek elsőként volt rádiójuk és autójuk Rozáliában, az egész falu irigyelte, ám a sikereknek és a ragyogásnak hamarosan vége szakadt. 1944 tavaszán a 3500 főt számláló zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol a hét törpe azonnal megnyerte Mengele tetszését, így magas rokonaikkal együtt életben maradhattak, de az orvos kegyetlen kísérleteknek vetette alá mindőjüket, hogy megfejtse a törpenövés titkát. A kísérleti alanyok a fájdalmas beavatkozások ellenére mégis kivételezett kedvencek voltak a táborban, és éppen Mengele különös figyelmének köszönhetően, teljes családként túlélték a koncentrációs tábort. A háború után nem sokkal kivándoroltak Izraelbe, és ismét szórakoztatni kezdtek.

A család története a 2001-ben elhunyt Ovics Perla (más néven: Piroska), a legfiatalabb Ovics gyerek emlékei alapján elevenedik meg, aki őszintén beszél törpe létének nehézségeiről és az auschwitzi emlékekről. A törpe művészcsalád Jehuda Koren és Eilat Negev által lejegyzett története több lesz, mint egy egyszerű mese a valóságban élt hét törpéről: egyszerre szól a Magyarországtól elszakított erdélyi zsidók húszas évekbeli reménykedéséről, majd keserű csalódásáról, a fogyatékos művészek ellentmondásos világáról, az auschwitzi kivételezett-meggyötörtek eddig ismeretlen sorsáról és az izraeli újrakezdés korántsem zökkenőmentes éveiről.

A könyv mozgalmas élettörténeteket mutat be, amit az írók kiváló stílusa, és a nagyon jól sikerült fordítás csak erősít. Mindezt gazdag képanyag színesítí, melyben minden szereplő fényképét megtalálhatjuk. Bár a kötetet épp ezek miatt nagyon nehéz letenni, az mindenki számára hamar egyértelművé válhat, hogy egy fájdalmasan szomorú és megrendítő könyvet vehet a kezébe.

Koren, Jehuda - Negev, Eilat: Lélekben óriások voltunk. A Liliputi Társulat különös története - hogyan élte túl egy törpe család Auschwitzot (Im Herzen waren wir Riesen). Ford.: Haynal Katalin, Bp., Európa Kiadó, 288 o.
Ára: 2500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár