2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kereskedelmi központ volt a bangladesi erődváros

2006. március 17. 13:00

A bangladesi régészek megtalálták az ókori kelet-nyugati kereskedelmi útvonal egyik központi állomásaként szolgáló erődváros romjait - adta hírül Reuters.

Az ország fővárosától 85 km-re északkeletre található Wariban talált erőd leletei az ásató régészek vezetőjének véleménye szerint akár egész India történelmét újraírhatják. Sufi Mostafizur Rahman, a dhakai Jahangirnagar Egyetem régészeti intézetének vezetője szerint az erőd mellett jól tervezett utak maradványait is megtalálták, ami arra utalhat, hogy a várost egy nagyon fejlett és hatékony adminisztráció irányította. Reményei szerint a további ásatások során megtalálhatják a központi palotát is.

A régészek évek óta kutatják a környéken az ősi utakat és tárgyakat. A 360000 négyzetméteres ásatási területen fémpénzek, fémből készült vésők, terrakotta lövedékek, cserépedények, kőkalapácsok és karkötők is előkerültek. A most talált darabok az itt dolgozó holland régészek szerint i.e. 450-ből származnak. A szakértők szerint azonban a terület még nagyon sok leletet és titkot rejthet: a környező településeken 47 olyan helyszínt vettek számba, ahol áshatnak a közeljövőben.

Mostafizur szerint a város fénykorában a harappai kultúra része volt, és egy óriási kereskedelmi központ lehetett, esetleg összekötő kapocsként és átrakodó központként szolgálva Dél-Ázsia és a nyugati civilizációk közt.

Mostafizur és a leletek

Az Indus-völgyi, más néven harappai kultúra az Indus és a Gangesz völgyében virágzott i.e. 2700 és 700 között, nagyjából 600 ezer négyzetkilométernyi területen. Legnagyobb városa Harappa volt, többi nagyvárosát (Mohendzso Daro, Dholavira, Rakhigarhi, Ganweriwala) élénk kereskedelmi kapcsolatok kötötték össze. A harappai kultúra szinte hirtelen tűnt el, amit a tudósok már sokféleképpen - pl. a megváltozott kereskedelemi feltételekkel, vagy az árja hódítók északi betörésével magyaráznak - számoltunk be róla korábban.

Mindennek teljes megfejtése azonban ma sem könnyű, mivel India és Pakisztán határvidékén csak békeidőben tudják végezni a szükséges ásatásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár