2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták az elveszettnek hitt Göring-filmeket

2006. március 17. 10:30

Eltűntnek hitt filmfelvételek alkotják a ZDF német közszolgálati televízió legújabb, Hermann Göringről, a náci Németország második emberéről szóló sorozatának gerincét.

A főleg Göring magánéletét, közvetlen környezetét megörökítő filmtekercsek tavaly nyáron bukkantak fel az Egyesült Államokban: a második világháború végén egy amerikai katona vitte magával őket `szuvenírként` Németországból. A ZDF a mintegy hetven perces filmanyagot ismert filmrészletekkel vegyítette, s Göring - egy karrier címmel vetíti három részben.

A már bemutatott első rész, A tettestárs azt dolgozza fel, hogy Hermann Göring, az egykori első világháborús pilóta, megrögzött morfinista miként csapódik Hitlerhez, s lesz belőle a náci Németország második embere, a légierő főnöke, "birodalmi marsall", a titkosrendőrség (Gestapo) megalapítója, az első koncentrációs táborok létrehozója.

Számos jelenetet maga Göring vett fel. "Birodalmi vadászmesterként" szívesen örökített meg vadászjeleneteket, állatokat, kiváltképp szarvasokat. Nem sajnálta a nyersanyagot akkor sem, amikor kedvelt tartózkodási helyét, az első feleségéről, Carinról elnevezett, Berlinhez közeli nyári lakot és műkincsgyűjteményét filmezték, vagy amikor testvéreit, Paulát és Olgát látogatta meg.

A második rész a hatalomba felkapaszkodott Göring bukását vázolja, a harmadik részben a nürnbergi per vádlottjaként látható. Göring, aki nem vallotta bűnösnek magát, a nürnbergi fogházban méregkapszulával vetett véget életének.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár