2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Robottal keresik a Nagy Piramis sírkamráját

2005. október 12. 10:00

Az új robottal a kutatók végre szeretnék megtalálni a piramisban rejtőző igazi sírkamrát, melynek hollétéről eddig csak találgathattunk.

Hamarosan újabb robot-szondát indítunk a Nagy Piramis járataiba, hogy megfejtsük a 4500 éves mauzóleum titkát - nyilatkozta a Reutersnek Egyiptom vezető régésze, Zahi Hawass. A három évvel ezelőtt már hasonló módon vizsgált keskeny alagút a kutatók szerint egy eddig fel nem fedezett titokzatos sírkamrához vezethet. Ha ez tényleg így van, akkor a Kairó külvárosában található Kheopsz piramisban az elmúlt évtizedek legkomolyabb régészeti felfedezése következhet.

Forrás: MSNBC
Nem ez az első ilyen próbálkozás: 2002-ben már beküldtek egy robotot az aknába, és akkor az azt elzáró kőpanelen sikerült is lyukat fúrni. Azon benézve egy kisebb üres járatot találtak, amit egy újabb töröttnek látszó panel zárt el. Most szeretnének azon is átjutni: a szingapúri egyetem munkatársai továbbfejlesztették a robotot, mely most képes lesz átfúrni a második panelt is, majd kideríteni, hogy mi található mögötte.

Hawass szerint a kőlapok Kheopsz, avagy Khufu fáraó valódi sírkamrájának szellőzőjét zárják le. "Nagyon fontos, hogy megfejtsük a piramis titkát...mert az emberek világszerte várnak erre" - mondta el Hawass. "Szerintem ezek az ajtók rejtenek valamit... Ez lehet - és ez csak egy elmélet - Khufu mindmáig ismeretlen sírkamrája a piramisban. Remélem sikerül véghezvinni ezt a munkát, és néhány hónap múlva biztosan megtudjuk, mi is van odabenn."

A Nagy Piramisban található, befejezetlen kamrából kiinduló alagutat 1872-es felfedezése óta rejtélyek övezik. Egyesek szerint a 20X20 centiméteres aknát szellőzőnek építették, míg mások szerint a király lelkének túlvilágra vzetésére volt hivatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár