2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hasfelmetsző Jack impresszionista festményei

2005. augusztus 30. 15:30

Patricia Cornwell amerikai bestseller-író költséges hirdetési kampányban kelt saját elmélete védelmére, amely szerint a Nagy-Britanniát a 19. század végén rettegésben tartó, Hasfelmetsző Jack néven ismert sorozatgyilkos nem más volt, mint Walter Sickert impresszionista festő.

Ezen elméletét az írónő 2002-ben megjelent könyvében részletezte, amelynek címe: Egy gyilkos portréja - Az ügy lezárult. A könyvben igyekezett izgalmas módon bizonyítani is elméletét, s a hírek szerint a jövő év elején megjelenő második kiadáshoz másfél millió euróért - vagyis közel 400 millió forintnak megfelelő összegért - megvásárolta Sickert 32 festményét, hogy az azon található DNS-nyomokat összehasonlítsa a levelekkel, amelyeket a sorozatgyilkos a rendőrségnek írt.

Az írónő most két vezető londoni lap hétvégi számában közölt, egész oldalas írásban szólította fel bírálóit, hogy bizonyítsák be, ha tudják, hogy ő téved.

Kifejtette: a vizsgálat remek lehetőséggel szolgál ahhoz hogy a modern tudomány segítségével lezárjanak egy eddig megoldatlan bűnügyet. (Cornwell művei egyébként többek között arról is híresek, hogy a legmodernebb eljárásokat használják bennük nyomozói.)

Impresszionista gyilkos?
Hasfelmetsző Jack merészsége, kegyetlen gyilkosság-sorozata és merészsége a mai napig nem hagyja nyugodni a kedélyeket, s a róla megjelent könyvek tucatjaiban már legalább száz férfiról - köztük Viktória királynő egyik unokájáról - "bizonyították be", hogy ő gyilkolta sorra a prostituáltakat, de a legleterjedtebb nézet szerint a Hasfelmetsző - Jack the Ripper - sebészorvos volt. Igazi rémfigura lett, akit a horrorirodalom ugyanúgy jegyez, mint a történettudomány. Hogy a rejtélyes gyilkos ki is lehetett valójában - királyi unoka, borbély, doktor, esetleg művész -, azt a mai napig csak találgatják.

Egy májusban megjelent könyv szerint például Hasfelmetsző Jack nem fejezte be a gyilkosságokat Angliában: az utolsó ottani eset után Nicaraguában és Németországban tevékenykedett tovább.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár