2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon kémének hittek egy majmot Angliában

2005. június 27. 11:00

A napóleoni háborúk idején egy zátonyra futott francia hadihajón az öltözéke miatt francia kémnek hitt majmot találtak. Egy nemrég előásott ismeretlen lábszárcsont kapcsán feléledt a kétszáz éves történet, s komoly visszhangot kapott a brit sajtóban.

Nemrég különös csontokat mosott ki a tenger egy földcsuszamlás helyén Angliában - és rögtön feléledt a Hartlepool-i majom története. Sokan azt szerették volna, ha a mese valóságtartalma bebizonyosodik, ám a tudomány cáfolta mindezt, mely így továbbra is a helyi folklór egyik érdekessége marad.

A legenda szerint a napóleoni háborúk idején egy francia hadihajó Hartlepoolhoz közel zátonyra futott. A halászok a hajó roncsai között egy majmot is találtak, s mivel öltözéke miatt francia kémnek hitték, felakasztották. Mivel korábban még nem láttak majmot, így fordulhatott elő, hogy alacsonynövésű embernek nézték a zátonyra futott hajó utasát.

Pár héttel ezelőtt viszont lábszárcsontokat találtak a tengerparton, és ezzel feléledt a kétszáz éves történet. Bár a helyi sajtóban komoly visszangot kapott leletekről a régészek vizsgálataival hamar kiderült, hogy egy őskori vörös szarvas maradványai - mely a maga nemében szintén nagyszerű és egyedülálló lelet -, ez nem nyugtatta le a kedélyeket. A régészek tehát cáfolták a majom-akasztás mítoszát, de a lelkes lokálparióták még mindig keresik a lehetséges maradványokat a tengerparton.

A szarvas akkor kerülhetett Angliába, mikor az még a szárazföldhöz tartozott, és valószínűleg vadászok űzték ide, hiszen eredeti élőhelye elég messze volt innen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár