2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Botticelli egyik legjobb állapotú festménye kerül kalapács alá

2021. január 26. 13:05 MTI

Botticelli egy festményét árverezik el csütörtökön New Yorkban. A szakértők szerint akár 80 millió dollárt is fizethetnek majd az alkotásért.

festmény

Sandro Botticelli egyik portréját árverezik el csütörtökön New Yorkban. Az árverést a Sotheby's aukciós ház bonyolítja, és a szakértőik szerint akár 80 millió dollárt, azaz nagyjából 23 milliárd forintot is adhatnak majd érte.

A Fiatal férfi arcképe medalionnal című, mintegy 550 éves festménye az egyik legjobb állapotban fennmaradt, magánkézben lévő alkotása az olasz reneszánsz mesternek.

Christopher Apostle, a Sotheby's New York-i szakértője elmondta, hogy 30 éves pályafutása alatt sohasem találkozott olyat Botticelli-képpel, amely a most árverésre kerülő alkotást minőségben, állapotában vagy jelentőségében megközelítette volna.

Botticelli a firenzei reneszánsz egyik legfontosabb művésze volt Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett. Az 1470-80-as évek táján készült mű egy ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki feltehetően a 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott.

Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion. A kerek foglalatban egy szent arcmása látható, melyet a 14. századi sienai Bartolomeo Bulgarini mesternek tulajdonítanak.

A festményt jelenlegi tulajdonosa Angliában vásárolta egy aukción 1982-ben 810 ezer dollárért. A Fiatal férfi arcképe medalionnal című festményre online árverésen lehet licitálni csütörtökön a Sotheby's régi mesterek műveiből rendezett aukcióján.

Az árverésen Rembrandt Ábrahám és az angyalok című bibliai témájú festményét is áruba bocsátják, amelyet utoljára 1848-ban Londonban árvereztek el. A 16 centiméter magas, 21 centiméter széles, kicsi kép a szakértők szerint 20-30 millió dollárért (6-9 milliárd forintért) kelhet el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár