Hitler elfeledett szövetségesei

Bemutatták II. Ramszesz restaurált szobrát Egyiptomban

2017. április 20. 12:15 MTI

Restaurálásának befejezésével bemutatták II. Ramszesz fáraó hatalmas gránitszobrát Egyiptomban. A 11 méter magas, 75 tonna súlyú óriásszobrot a Nílus parti Luxorban mutatták be kedd este. Amikor a szobor maradványaira rábukkantak, 1958 és 1960 között 57 szobortöredéket találtak. 

II. Ramszesz szobra

A több mint háromezer éve, Kr.e. 1279 és 1213 között uralkodó fáraó a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Számos katonai hadjáratot vezetett kiterjesztve az egyiptomi birodalom határait Núbiára és a mai Szíriára. Uralma az egyiptomi civilizáció egyik tetőpontját jelentette.

A szoborbemutatót azután rendezték, hogy az egyiptomi műemlékvédelmi tárca kedden bejelentette több mint ezer szobor, tíz díszes szarkofág és nyolc múmia felfedezését egy fáraók korabeli sírban Luxor közelében. Az újabb régészeti felfedezésektől a tárca azt reméli, hogy életet lehel a politikai instabilitás sújtotta idegenforgalomba.

“Örülünk annak, hogy a klasszikus Egyiptomhoz, Luxorhoz, Asszuánhoz kapcsolódó turistautak, a nílusi hajóutak ismét visszatértek a normális kerékvágásba” – hangsúlyozta Hisam el-Demeri, az egyiptomi idegenforgalom-fejlesztési hatóság vezetője.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!