2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították a belga partoknál elsüllyedt első világháborús német tengeralattjárót

2017. november 16. 10:21 MTI

Megtaláltak egy száz éve eltűnt német tengeralattjárót a belga partoknál, mégpedig egy forgalmas hajózási útvonalon. Belga búvárrégészek még júniusban bukkantak a nyugat-flandriai Brugge városhoz közeli partnál a 30 méter mélyen fekvő, a homokos tengerfenékbe belesüppedt hajóroncsra, de a felfedezést csak szeptemberben jelentették be.

Kedden közölték, hogy egy réztáblán megtalálták a hajó nevét is, eszerint az UB-29 tengeralattjáróról van szó, amely 1916. november 27-én tűnt el a legénység 22 tagjával a fedélzetén.

Németország belgiumi nagykövete, Rüdiger Lüdeking szerint nagyon ritka leletről van szó, főleg a parthoz ilyen közel. A Tomas Termote vezette búvárrégészcsoport hat merülést végzett a roncsnál, amelyről méretei alapján – 36 méter hosszú és négy méter széles – hamar megállapították, hogy egy UB II-osztályú tengeralattjáró, olyan, mint amilyeneket főleg a partok közelében használtak.

A nagykövet szerint Németország nem akarja, hogy a roncsot kiemeljék, azt meg kell hagyni az odaveszett tengerészek sírjának. Hogy a holtak nyugalmat senki se zavarhassa meg, védőzónát alakítanak ki a roncs körül. A tengeralattjáró sikeres azonosítása után tisztázni akarják a szerencsétlenül járt matrózok kilétét is, hogy értesíthessék a leszármazottaikat.

Ostende belga fürdőváros környékén heves harcok dúltak az első világháborúban. A német császári hadiflotta Flandriából támadta az ellenséget, főleg a brit hajókat, miközben az ellenség védekezésül a belga partok elé telepített aknákat. Carl Decaluwé nyugat-flandriai kormányzó szerint ezeknek az akár 1000 kilónyi robbanóanyagot is tartalmazó bombáknak az egyike válhatott az UB-29 végzetévé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár