2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A titokzatos etruszkokról mesélhet egy Firenze közelében feltárt kőtábla

2016. április 25. 15:58 MTI

Az ókor egyik legnagyobb rejtélyét jelentő etruszkok életéről szolgálhat izgalmas információkkal egy feliratos kőtábla, amelyet Firenze közelében tártak fel a régészek. A táblát elfektetve találták meg egy templom alapjánál, de a jelek szerint egykor függőlegesen állhatott.

Az etruszk kultúra 2500 évvel ezelőtt virágzott Itália középső részén. A művészetéről, mezőgazdaságáról, finom fémmunkáiról és kereskedelméről ismert civilizáció hanyatlása az i. e. 5. században kezdődött, majd 300 és 100 között végül beolvadtak a Római Birodalomba. Gazdagon dekorált sírokat, edényeket és szobrokat hagytak maguk után, ám elenyészően kevés írott anyag és tárgyi bizonyíték árulkodik a mindennapi életükről.

Az etruszkok általában lebomló szövetekre, vagy viaszra írtak hosszú szövegeket, így a toszkánai Mugello-völgyben ásatásokat végző régészek körében óriási volt az öröm, amikor egy betemetett templom alapjánál rábukkantak egy 200 kilogrammos homokkőtáblára, rajta több mint száz etruszk karakterrel. Az alaposan megtisztított táblán eddig két főisten, Tina és Uni, vagyis Zeusz és Héra, illetve Jupiter és Juno etruszk megfelelőinek nevét vélték felfedezni a szakembereknek. "Egyfajta szent szövegnek tűnik, amely talán elárul nekünk egyet s mást az etruszkok hiedelmeiről" - mondta Gregory Warden, aki csoportjával mintegy 20 éve végez ásatásokat.

Mint hozzátette, "lenyűgözően izgalmas lenne", ha a szöveg hivatalos megfejtése is megerősítené ezt a két nevet. "Semmi ehhez hasonló lelet létezéséről nincsen tudomásom" - jegyezte meg a szakember. Az irodalmi emlékek hiánya és az etruszk nyelv kihalása miatt eddig majdnem minden, amit a szakemberek megtudtak az etruszkokról, a temetkezési helyeiken talált leleteknek köszönhető. A most felfedezett kőtábla, tekintve, hogy szent helyen bukkantak rá, új perspektívát nyújthat a titokzatos ókori nép tanulmányozásához. A táblát elfektetve találták meg a templom alapjánál, de a jelek szerint egykor függőlegesen állhatott. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi lehetett az eredeti funkciója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár