2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A legutóbbi jégkorszakban vésett kőtöredékekre bukkantak Jersey szigetén

2020. augusztus 25. 09:54 MTI

A Brit-szigetek legősibb, vésett vonalakkal dísztett kőtábláinak töredékeit fedezte fel egy régészcsoport, amely Nagy-Britannia különböző kutatási intézményeiből verbuválódott.

A felfedezésről beszámoló londoni Evening Standard szerint a tíz kőtöredéken fennmaradt ősi rajzok 14 000–23 000 évesek lehetnek.

A kőtáblákból származó töredékeket Jersey szigetén, Les Varinesben találták 2014 és 2018 között. A tudósok a Plos One tudományos portálon publikálták eredményeiket.

A kőtöredékek rajzait a kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakban élő magdalénai kultúra vadászó-gyűjtögető tagjai véshették.

A magdalénai kultúra különböző tárgyi emlékeit Nyugat-Európa számos helyszínén megtalálták már. A leletek között vannak vésett rajzokkal díszített állati csontok vagy fogak, barlangrajzok, eszközök és díszített fegyverek is. Magdalénai táblákat korábban Franciaország, Spanyolország és Portugália területén is találtak.

Azt korábban is tudták a régészek, hogy magdalénai települések voltak Nagy-Britannia északnyugati részén, de most fordult elő először, hogy a korszak vésett mintájú kőtöredékeit fedezték fel a Brit-szigeteken.

Ed Blinkhorn, a Londoni Egyetem vezető archeológusa és a helyszínen végzett ásatások igazgatója elmondta, hogy nem volt könnyű felfedezni a vésett mintájú kőtáblatöredékeket, mert teljesen beleolvadtak a helyszín geológiájába – minden követ meg kellett forgatni.

A régészeti helyszínen talált emlékek azonban azt igazolják, hogy a művészet fontos része volt a magdalénai emberek életének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár