2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A templomosok titkos szentélye és katolikus menedékhely is lehetett a rejtélyes angliai barlang

2018. november 15. 17:49 Múlt-kor

Egy titokzatos eredetű angliai mesterséges barlang népszerű (ámbár valószínűtlen) elméletek szerint a templomos lovagrend tagjai által készített faragványait a talajvíz károsítja, jelentette az English Heritage műemlékvédelmi alapítvány. A Hertfordshire megyei Roystonban található barlang felkerült az alapítvány azon listájára, amely a veszélyeztetett műemlékeket sorolja fel.

A faragványok közül többön lyukak jelentek meg a víz által okozott kár látható jeleként. A misztikus ábrázolások között felfedezhető négy védőszent mellett Keresztelő Szent János, Mária és Jézus alakja is. A barlangot 1742-ben fedezték fel újra, amikor a felette található utcán munkálatok zajlottak. A felfedezéskor a barlang félig meg volt telve földdel – a korabeli vélemények szerint nyilvánvaló volt, hogy az valamiféle kincset rejt, ezért sebtében kiásták és elhordták – a modern régészetnek így nem volt lehetősége megvizsgálni. A beszámolók szerint néhány régi csontot és a 16. századnál nem régebbi cserépdarabok voltak ebben a földben.

A barlang egy vaskori és egy római út kereszteződésénél helyezkedik el. Keletkezésére, illetve a faragványok keletkezésére többféle elmélet is felmerült már. Egy régebben károsodott faragványból annyi látszik napjainkban is, hogy két alak volt rajta – egyesek szerint ez az egy lovon ülő két lovag, azaz a templomos lovagrend jele lehetett régen, ez azonban nem bizonyítható. Felmerült még, hogy a barlangot a 16. századi reformáció nyomán katolikus hívők használhatták gyülekezőhelyként, illetve hogy a helyi, Ágoston-rendi szerzetesek kolostorát szolgálta valamiféle raktárként. Magát a mesterséges barlangot egyesek újkőkori kovakőbányaként is magyarázzák.

A barlang az év nagy részében nyitva áll a látogatók előtt. Eredetileg csak felülről, létrán volt lehetséges a lejutás, 1790-ben azonban a föld akkori tulajdonosa, egy Thomas Watson nevű kőműves ásott egy 22 méter hosszú alagutat, amely összeköti a barlang egyetlen olyan falszakaszát, ahol nem volt faragvány, a roystoni városházával.

A titokzatos barlang teljességel egyedi nem csupán Nagy-Britanniában, de Nyugat-Európában is: hasonló középkori faragványokkal díszített barlangról csupán Csehországban, illetve Izraelben tud a régészet. A barlang kezelője, Nicky Paton szerint kizárólag jó dolgok következhetnek a listára való felkerülésből. „Biztosítok mindenkit, hogy ez nem egy rossz dolog. Csak pozitívumok származhatnak belőle, mivel egy cselekvésre való felhívás. Remélhetőleg megtörténik a szükséges változtatás, a szükséges állagmegőrzés” – mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A barlanghoz vezető lejáratA faragványok egy részlete

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár