A vörösterror 133 napja

Már a buddhista barlangtemplomok replikáját is képesek előállítani a 3D nyomtatók

2018. november 12. 16:53 MTI

Háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva készítették el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, az 1500 éves Jünkang-barlangok egyikének mását Pekingben.

Az egyik Jünkang-barlang belső terének replikája
Az egyik Jünkang-barlang belső terének replikája

Háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva készítették el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, az 1500 éves Jünkang-barlangok egyikének mását Pekingben. A Jünkang-barlangokkal foglalkozó kutatóközpont szerint a 18-as számú barlang replikája 17 méter magas és 22 méter széles. Az eredeti barlang legnagyobb Buddha-szobra 15,5 méter magas.

A kutatóintézet, valamint a Pekingi Építőmérnöki és Építészeti Műszaki Egyetem együttműködésével megvalósult projekt első szakasza több mint hat hónapnyi adatgyűjtéssel és -feldolgozással telt, majd egy év alatt csaknem húsz 3D-s nyomatót alkalmazva hozták létre a replikát alkotó 800 építőelemet.

Az intézet digitalizációs részlegének vezetője, Ning Po szerint a modulok helyszínen való összeillesztése és beszínezése újabb három hónapot vett igénybe. A szakember szerint a másolathoz olyan, a nedvességnek ellenálló, égésgátlóval kezelt és nem rozsdásodó, gyantaalapú anyagot használtak, amely lehetővé teszi a replika szétszerelését szállításhoz.

Az elkészült barlangot Pekingben fogják kiállítani. Az intézetet vezető Csang Cso szerint korábban már a 3-as és a 12-es barlangról is készítettek másolatot. A szakember szerint a digitális archívumok révén pontosan nyomon lehet követni a barlangokban bekövetkező morfológiai változásokat, valamint egy esetleges természeti katasztrófa vagy ember okozta kár esetén helyre lehet állítani a károkat.

A korai kínai buddhista barlangművészet egyik remekműveként számon tartott Jünkang-barlangokban több mint 59 ezer faragott szobor található. A terület 2001-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!