2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A mai angolok csak harmadrészt származnak angolszász felmenőktől

2016. január 21. 15:15 MTI

A ma élő angolok nagyjából harmadrészt angolszász felmenőktől származhatnak - állítják a kutatók a Nature Communications című folyóiratban közölt tanulmányukban. Még a hagyományos kelta populációk, úgy mint a walesi és a skót is mutatnak némi angolszász-szerű eredetet, habár az jóval kisebb mértékű, mint Anglia keleti részén.

A németországi Max Planck Embertudományi Intézet munkatársa, Stephan Schiffels a kelet-angliai Hinxton, Saffron Walden, Linton és Oakington területén talált tíz emberi csontváz genomját térképezte fel. A vizsgált maradványok három különböző időszakból, a vaskorból, a kora és a közép angolszász korból származnak.

Eredményeik alapján a kutatók arra jutottak, hogy szemben azokkal az elméletekkel, amelyek szerint az 5. századtól betelepülő angolszászok kiszorították a britonokat, a jövevények és az őslakosok valójában egymással házasodtak a betelepülés korai szakaszában.

A kutatók ritka mutációk után kutatva vizsgálták és vetették össze az ősi DNS-eket és a modern mintákat, megállapítva, hogy a mai britek 25-40 százalékban angolszász felmenőktől származhatnak, illetve, hogy az egykori angolszász településekhez közeli kelet-angliai területeken lakók genomjának nagyobb része utal a betelepülő elődökre - írta a BBC News.

Még a hagyományos kelta populációk, úgy mint a walesi és a skót is mutatnak némi angolszász-szerű eredetet, habár az jóval kisebb mértékű, mint Anglia keleti részén. Schiffels szerint addig nehéz megmondani, hogy ez a genetikai összetevő mikor érkezett meg a területre, amíg a régióból származó vaskori maradványok DNS-ét nem vetik alá a szükséges vizsgálatoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár