2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A legrégebbi "Európa királynőre" bukkantak Ausztriában

2019. március 29. 11:44 MTI

A legrégebbi, királynőt formázó Európa-ábrázolásra bukkantak az alsó-ausztriai Ritzben. A Retzi Múzeum szerint európai jelentőségű leletre bukkantak.  

Európa
Kép forrása: nullahategy.hu

Az Alsó-Ausztria tartomány által támogatott MuseumsMenschen kutatási program keretében Celine Wawruschka, a Kremsi Duna Egyetem kutatója és régésze értékelte újra az egyik koraújkori, 1534-es fametszetet. Wawruschka arra a következtetésre jutott, hogy a Johannes Putsch (1516-1542) tiroli humanista által készített metszet “az európai kontinensről készített legrégebbi ismert ábrázolás egy királynő alakjában”. Az ilyen földrész-allegóriák nagyon népszerűek voltak a koraújkorban. Putch térképe a 16. századi térképészeti földrész-allegóriák egyik mintája. “Spanyolország alkotja a királynő fejét, Olaszország a karját, Szicília az országalma, Ausztria és Csehország a test középső részén található” – közölte a múzeum.

A retzi térkép az intézmény szerint két különlegességgel bír. Putsch egy másik, 1537-ben készült és a tiroli Ferdinandeum Múzeumban található térképével ellentétben ez színezett. Emellett a térkép peremén egy humanista hagyományú vers is olvasható, amelyet V. Károly (1500-1558) és I. Ferdinánd (1503-1564) német-római császároknak szenteltek. A szövegben “Európa királynő” a kontinensen dúló háborús állapotokra panaszkodik és figyelmezteti a Habsburg Birodalom uralkodóit, hogy meneküljenek a betörő törökök jelentette veszély elől.

Egy ajánlásból kitűnik, hogy Ignaz Lamatsch (1797-1863), a retzi domonkos rendi kolostor könyvtárosa és levéltárosa 1838-ban egyéb tárgyakkal együtt a nem sokkal korábban alapított Retzi Városi Múzeumnak ajándékozta a térképet. A múzeum csütörtökön bejelentette, hogy további anyagelemzési vizsgálatoknak vetik alá a térképet, hogy egy tudományos publikációban a jelenlegi eszközökkel megszerezhető minden lehetséges információt bemutathassanak az értékes leletről. Az Európa-térkép május 18-tól október 26-ig lesz látható a Retzi Múzeumban. 2020-től aztán Európa kiválasztott múzeumaiban állítják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár