2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Képes Krónika díszmásolatát kapta ajándékba Ferenc pápa

2024. április 26. 15:20

2024. április 25-én, vatikáni négyszemközti audiencián nyújtotta át Őszentségének a Képes Krónika díszmásolatát Sulyok Tamás köztársasági elnök. A nemzeti könyvtár büszke arra, hogy a magyar középkor egyik legfontosabb kódexének pápai címerrel megnyomott, fehér kecskebőrbe kötött, hasonmás kiadása is helyet kaphatott a hivatalos államfői ajándékok között.

krónika
A Képes Krónika díszmásolata (Fotó: Bornyi Márton)

A Képes Krónika története fordulatokban gazdag. Miután 1358-ban elnyerte végleges formáját, Franciaországba került. 1462-re ismét Magyarországon őrizték, egyes bejegyzései Vitéz János esztergomi érsek kezétől származnak.

A 16. században Bécsbe menekítették. Az 1932-es velencei egyezménynek köszönhetően 1934-ben visszakerült Magyarországra, ahol azóta az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) őrzi.

A Képes Krónika hazánk középkori történelmének egyik legfontosabb forrása. A Nagy Lajos király uralkodása idején keletkezett, gazdagon illusztrált mű megőrzött számunkra sok, eredetiben fellelhetetlen forrást.

Díszítései miatt a művészettörténet-írás számára is fontos alkotás. A kódexet 39 nagyobb, további 99 iniciáléba, valamint 4 medalionba foglalt kép ékesíti, emellett ornamentális díszítésekkel is ellátták, 82 lapján lapszéldísz is található.

Az OSZK 2024-ben tervezi díszes, művészi fakszimile kiadásban megjelentetni a kódexet, így a különleges pápai ajándék e sorozat első nyomata. Schöck Gyula könyvművészt évtizedes tapasztalata segítette abban, hogy a középkori magyar történelmet és királyokat bemutató kötet reprodukciójának művészi kivitelezésében egyedülálló módon jelenítse meg és adja vissza a másolatban a műtárgy művészeti és művészettörténeti értékét.

A díszmásolat színes, gazdagon aranyozott, exkluzív megjelenése jelképezi a nemzeti könyvtár kultúraközvetítő szerepét, az értékek megőrzésének és átadásának fontosságát, a magyarok hagyománytiszteletét. A kódex reprográfiai fotóit Habram Éva, műtárgyfotóit Bornyi Márton készítette.

(OSZK)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
(Fotó: Bornyi Márton)(Fotó: Bornyi Márton)(Fotó: Bornyi Márton)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár