2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyerekeket és felnőtteket egyaránt magával ragadta George Lucas űrmeséje

2024. május 25. 10:35 Múlt-kor

A stúdió vezetősége egyáltalán nem hitt a film sikerében – nyilatkozta George Lucas egy interjúban, ahol éppen arról kérdezték a világhírű filmrendezőt, hogy miként vélekedtek közeli kollegái frissen elkészült filmjéről, a Csillagok háborújáról annak premierje előtt. Lucas osztotta munkatársai borúlátását, és nem várta meg a közönség reakcióját, hanem elutazott Hawaiira kipihenni a filmkészítés fáradalmait. Nagyot tévedett, mert amikor 1977. május 25-én filmje bemutatkozott az amerikai filmszínházakban, az emberek az első pillanattól megőrültek érte – a popkultúra egy újabb ikonnal gazdagodott.

Star Wars
A film nem sikert aratott (Wikipedia / PA / CC BY-SA 4.0)

Lucas, aki filmjével a tinédzsereket és a fiatal felnőtteket célozta meg, eredetileg az idősebb generáció által oly kedvelt tündérmesék, kalóz- és westernfilmek világát szerette volna újra életre kelteni. Egy űrmesét akart a vászonra vinni, amely a fantasy világára épül, kevés tudományos alappal.

Történetét a hetvenes évek végén szokatlan hang- és vizuális effektekkel „turbózta” fel, a 20th Century Fox vezetőit azonban ezek az újdonságok nem nyűgözték le. 

Miután megnézték a filmet, kétségeiket fejezték ki annak sikerével kapcsolatban, és rögvest „B” kategóriába sorolták, jelezve, hogy abban az évben nem a Csillagok háborúja lesz a stúdió nyári slágerfilmje.

A filmszínházak vezetői szerte az Egyesült Államokban hasonlóan gondolkodtak, és nem mutattak nagy érdeklődést a film iránt.

Lucas jóbarátja, Steven Spielberg azon kevesek közé tartozott, aki a Csillagok háborújában több potenciált látott, mint saját sci-fi filmjében, a Harmadik típusú találkozásokban.

Spielberg még egy egyezséget is kötött Lucasszal, miszerint mindketten megkapják a másik filmje bevételeinek 2,5 százalékát. Mint később kiderült, Spielberg a Csillagok háborúja elsöprő sikerével jó üzletet kötött.

A közönséget megbabonázta a film, az emberek oda voltak a lézerfegyverek és a sugárvetők hangjáért, a talpig fekete páncélban parádézó Sith lovag, Darth Vader bizarr külsejű sisakjáért, nem beszélve Vader lélegeztető készülékének vészjósló „üzemi zajáról”, amelynek hallatán mindenkin borzongás futott végig.

A gyerekek és a mesék felé nyitott felnőttek pedig titkon hinni kezdtek egy varázslatos, mindent átható erő létében; az Egyesült Államok 1977 nyarán Star Wars-lázban égett.

A premier után egy héttel, a még mindig Hawaiion tartózkodó Lucas telefonhívást kapott. A vonal másik végén Alan Ladd, a 20th Century Fox stúdió igazgatója volt. „Laddie” izgatottan, szinte magából kikelve arra kérte Lucast, hogy azonnal kapcsolja be a tévét.

A felvillanyozódott „Laddie” kérésének eleget téve a filmrendező a CBS csatornára váltott, ahol egy műsorban éppen az ő filmjével foglalkoztak azt ecsetelvén, hogy az milyen elementáris hatást gyakorol az emberekre. Lucas ekkor ébredt rá, hogy filmje bombasiker, és a publikum imádja a történetet.

Lucas valóban maradandót alkotott. Filmje 775 millió dolláros rekordbevételt hozott világszerte, amelyet csak 1982-ben sikerült először túlszárnyalni. A Star Wars csillaga a mai napig tovább ragyog. Ezt nem csak generációkon átívelő sikere mutatja, hanem az is, hogy az űrmese bekerült a klasszikusok közé, a szakma ugyanis a filmtörténet legjelentősebb alkotásai közé sorolta. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár