2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A British Museum műhelyeiben restaurálják a tavalyi bejrúti robbanásban megsérült üvegtárgyakat

2021. július 28. 10:58 MTI

A tavaly augusztusi bejrúti robbanáskor megsérült ókori üvegtárgyakat fognak helyreállítani a British Museum londoni műhelyeiben az Európai Képzőművészeti Alapítvány (TEFAF) közreműködésével.

A római időkből és az iszlám korai időszakából származó nyolc üvegedény a Bejrúti Amerikai Egyetem (AUB) Régészeti Múzeumának egyik kiállításán szerepelt 2020 augusztusában.

A mindössze néhány kilométerrel arrébb bekövetkezett robbanás hatására a műtárgyak több száz darabra törtek szét. Ezeket most a British Museum londoni műhelyeiben fogják összeilleszteni rendkívül aprólékos eljárással.

Mielőtt az üvegedények visszatérnének Bejrútba, a londoni múzeum egyik időszakos kiállításán láthatja őket a nagyközönség – olvasható az ARTnews amerikai művészeti magazin portálján.

A szóban forgó nyolc műtárgy 64 másik üvegtárggyal együtt volt kiállítva. Ezek közül további hét ugyan helyreállítható, de törékenységük miatt nem szállítható. A fennmaradó több mint ötven tárgyat menthetetlennek ítélték a szakemberek.

Nadine Panayot, az AUB Régészeti Múzeumának kurátora „Libanon és az egész Közel-Kelet számára felbecsülhetetlen kulturális veszteségnek” nevezte a kiállítási tárgyak megsemmisülését.

A tárgyak jelentőségét az adja, hogy bepillantást engednek az i.e. 1. századbeli üvegfúvás gyakorlatába, amikor a mai Libanon területe az üveggyártás fellegvára volt.

Az üvegedények közül hat a tömeges üveggyártás kezdetének idejéből, a másik kettő néhány évszázaddal későbbről származik. Utóbbiak Szíria vagy Egyiptom területéről érkezhettek Libanonba.

Az elsősorban hollandiai és New York-i képzőművészeti vásárairól ismert TEFAF a múzeumokban folyó restaurálási munkálatok segítésére létrehozott pénzalapjából fogja támogatni az üvegtárgyak helyreállítását.

Tavaly augusztus 4-én Bejrút kikötőjében egy raktárban több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. A detonáció több mint kétszáz ember halálát okozta, és több mint hatezren megsérültek. A robbanás a közeli városnegyedeket lakhatatlanná tette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár