2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

71 éve elárasztott falu bukkant elő egy olasz tóból

2021. május 19. 12:01 Múlt-kor

Egy észak-olaszországi víztározó javítási munkálatai miatt idén tavasszal ideiglenesen le kellett csapolni a Resia-tó vizét, amely különleges kincset rejt: egy több évszázados múltú falut, amelynek épületeit 1950-ben árasztották el. A kifejezetten hideg tó közepén a 14. században épült templom turistalátványosságként szolgáló tornya állandóan látható, ám most az egykori település számos háza is felszínre került.

Curon

A dél-tiroli Resia-tóból (a falubeliek többnyire Reschenseenek hívják) kikandikáló templomtorony, amelynek látványa egy könyvet, valamint egy Netflix-sorozatot is ihletett, 1950-ben került víz alá. Az olaszul Curon Venosta (1928-ig Curon), németül Graun im Vinschgau névre hallgató falucska a mai osztrák-olasz-svájci határ közelében áll.

A Vinschgau-völgyben a Kr. e. 15. században telepedtek le a kelták, akiknek leszármazottjai évszázadokkal később már a területet meghódító Római Birodalom fennhatósága alatt éltek. E vidéken futott keresztül a Via Claudia Augusta, amelyet a kereskedők és a római legiók egyaránt használtak. Az Alpok magaslatait átszelő út a középkorban is megőrizte jelentőségét, Oberer Wegnek (felső út) vagy Schwabenwegnek (sváb út) hívták akkoriban.

A fekete halál 1348-ban hatalmas pusztítást végzett e régióban, a Vinschgau-völgy települései szinte teljesen elnéptelenedtek. Graun falucskába később főként német nyelvű családok települtek be, a ma Olaszországhoz tartozó település lakói 2011-ben 97%-ban a németet jelölték anyanyelvüknek.

A Resia-tó partján fekvő falu életében nagy változást hozott az 1950-es esztendő, amikor a hatóságok úgy döntöttek, a vízenergia hatékonyabb kihasználása érdekében – a helyiek tiltakozása ellenére – gátat építenek, és a közeli völgy elárasztásával egyesítik a Reschensee-t a Mittersee-vel. Azon év júliusában Curon/Graun több mint 160 épületét hagyták el lakói, és néhány méterrel keletebbre, a magasabb részeken épült házakba költöztek át.

A 71 évvel ezelőtt víz alá került településből legtöbbször csak az ikonikus templomtorony látható, amely kikandikál a vízből, és igen népszerű a nyári túrázók, valamint a téli korcsolyázók körében. A víztározó javítási munkálatai miatt azonban idén tavasszal lecsapolták a tavat, így számos egykori épülete bukkant elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Curon Venosta látképe 2010-benA harangtorony a tóbanTelente a befagyott tavon gyalog is meg lehet közelíteni
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár