2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Újra előbukkan jövőre egy elárasztott középkori falu Toszkánában

2020. június 17. 12:22 Múlt-kor

Az északnyugat-olaszországi Fabbriche di Careggine középkori falucskát 1947 óta borítja víz egy vízierőmű építésének köszönhetően. A gát karbantartása miatt 2021-ben feltehetőleg leengedik a mesterségesen kialakult Vagli-tavat, így újra látható lesz az elárasztott, ám rendkívül jó állapotban megmaradt település.

Fabbriche di Careggine

A Fabbriche di Careggine nevű kis toszkán települést a 13. században (egyes források szerint 12. században) alapította egy kovács közösség, amely idővel igen híressé vált munkáiról. Jó hírnevét évszázadokon át megőrizte, ám az iparosodás beköszöntével jelentősége fokozatosan elhalványult. Az 1940-es évekre már csupán 146 lakója és 31 háza maradt.

Sorsa a második világháború után pecsételődött meg, amikor az olasz Enel energetikai vállalat erőművet építtetett a közeli völgyben.

Az útban lévő falu lakóit elköltöztették, Fabbriche di Careggine-t pedig 1947-ben elárasztotta a víz, és azóta is a mesterséges Vagli-tó (Lago di Vagli) alatt alussza örök álmát, amely nem teljesen zavartalan.

Az elmúlt hét évtized során négy alkalommal (1958-ben, 1974-ben, 1983-ban és 1994-ben) engedték le a tó vizét, hogy elvégezzék a gáton a szükséges karbantartásokat. Ezekben a napokban kíváncsi turisták százai lepték el a rendkívül jó állapotban megmaradt középkori települést.

Hasonló lesz a forgatókönyv 2021-ben is, a területen illetékes Vagli di Sotto helyi önkormányzat egykori polgármesterének lánya, Lorenza Giorgi szerint ugyanis ismét száraz lábbal lehet megtekinteni a híres toszkán Atlantiszt, amelyet egyébként 35 köbkilométernyi víz borít, adta hírül a CNN.

1994-ben körülbelül egymillió turista kereste fel a helyszínt, így a néhány évente előbukkanó középkori szellemváros kőházai, a temetője, a San Teodoro temploma feltehetőleg jövőre is jelentős tömegeket fognak vonzani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
1994-ben így nézett ki a "víztelenített" település
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár