2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7000 évnél is régebbi, faszerkezetes kutat találtak Csehországban

2019. február 5. 11:56 MTI

A több mint 7000 éves faszerkezetes kútra a kelet-csehországi Ostrov település közelében bukkantak rá a régészek.

Több mint 7000 éves faszerkezetes kutat találtak a régészek a kelet-csehországi Ostrov település közelében, ahol két éve folynak a D35-ös autópálya építésének előkészítő ásatásai - közölte az iDnes című prágai hírportál. Cseh szakértők a portállal azt közölték, hogy valószínűleg ez a legrégibb faszerkezetes kút Közép-Európában.

"Szakértői vizsgálatok alapján a mai Csehország területén talált legrégibb kútról van szó, ami ráadásul a legrégibb, Európában azonosított faszerkezetes építmény" - nyilatkozott Jaroslav Peska, az olmützi Régészeti Központ igazgatója újságíróknak. Megjegyezte: az összes eddig ismert hasonló régészeti lelet legalább száz évvel fiatalabb, mint a most talált faszerkezetes kút.

Michal Rybnícek, a brnói Mendelejev Egyetem szakértője szerint a kút négy sarokoszlopára felhasznált tölgyfákat Kr. e. 5259-ben vagy 5258-ban vágták ki, a deszkák anyaga pedig 5255-5226 között kivágott fákból való. A kút szerkezete tölgyfából készült és négyszögletes alakú. A négy sarokoszlopba minden oldalról hét sor deszkát illesztettek be.

A régészek az egész szerkezetet körülásták, biztosították, majd egészben emelték a felszínre. Csehországban ezt a módszert most alkalmazták első ízben - tette hozzá Jaroslav Peska. A régészek a környéken több más faszerkezetű kutat is találtak. Tavaly nyáron a szolnoki Damjanich János múzeum régészei jelentették be, hogy Tiszakürt határában egy Kr.e. 5600-5400-ból, vagyis a középső újkőkor elejéről származó faszerkezetes kútra bukkantak. A magyar régészek az M44-es út nyomvonalán egy 7500 éves újkőkori település feltárásán dolgoznak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár