2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A harcos májszúri szultán 18. századi rakétagyárára bukkanhattak Indiában

2018. december 12. 08:35 Múlt-kor

Több mint 1000 fel nem robbant 18. századi rakétát emeltek ki egy elhagyatott kútból egy, a dél-indiai Karnataka államban található hajdani erődítménynél. A rakéták vélhetően a harcos muszlim uralkodó, Tipu szultán tulajdonát képezték.

A rakétákra még a nyáron bukkantak, amikor a Nagara-erődnél lévő kúton felújítást végeztek. „A nyitott kút feltárása során több mint 1000 korrodált rakétát fedeztek fel, amelyeket Tipu idejében raktároztak itt háború esetére” – mondta R. Shejeshwara Nayaka, a karnatakai régészeti, múzeumi és örökségvédelmi hivatal helyettes igazgatója. A helyszín csaknem 400 kilométerre északnyugatra található az állam fővárosától, Bangalore-tól. „A kiszáradt kút közelében végzett ásatás – ott, ahol a sárnak lőporszaga volt – vezetett a rakéta- és gránátkupac felfedezéséhez.”

A rakétákat három nap alatt tárta fel egy 15 tagú, régészeket is magában foglaló csapat. A korrodált lövedékek 30 és 36 centiméter közötti hosszúságúak, és kálium-nitráttal, faszénnel és magnéziumporral vannak megtöltve. Nayaka hozzátette: „Kerek záróelem van az egyik végükön, míg a másik végükön nyílás van, amelyet kanócként meg lehet gyújtani. Találtunk továbbá eszközöket, amelyek összeszerelésükre vagy gyártásukra szolgálhattak.”

E korai rakétatípust „májszúri rakéta” néven ismerték, Tipu országáról, a Májszúri Királyságról. A 18. század utolsó évtizedeiben kifejlesztett eszközök voltak az első vastestű rakéták, amelyeket sikerrel vetettek be a harcmezőn. Később ezek szolgáltak a brit Congreve-röppentyű alapjául, amelyeket a napóleoni háborúk és az 1812-es brit–amerikai háború során használtak.

A hivatal biztosa, G. Ventakesh elmondta: „A feljegyzések szerint Tipu szultán apja, Hajder Ali volt az első, aki fémtestű rakétákat használt. Emellett fegyverraktára és -gyára volt a Nagara-erődnél, amely egy stratégiailag rendkívül fontos város. Igen valószínű, hogy ez a helyszín raktár vagy gyártóhely volt a rakéták számára.”

Tipu szultán három háborút vívott a Brit Kelet-Indiai Társasággal, a negyedik során pedig életét vesztette Szrirangapattan ostrománál 1799-ben. Az ő – vagy édesapja – uralma alatt kifejlesztett rakéták ma is rendkívüli technikai emléknek számítanak a hadviselés történetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Al Arabiya EnglishKép forrása: allthatsinteresting.comTipu szultán (kép forrása: Herald Magazine)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár