2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Római katonai tábort tártak fel Németországban

2014. május 20. 11:40

Német régészek egy római kori katonai tábor maradványait tárták fel a türingiai Hachelbich városa mellett. A 18 hektáros területen egy időben hozzávetőlegesen ötezer legionárius tartózkodhatott, akik a jelek szerint csak egy rövid időre álltak meg ott, mielőtt továbbindultak volna keleti irányban.


"A kutatók kétszáz éve keresnek bizonyítékokat Németországnak ezen részén a rómaiak jelenlétére. Sok időbe telt, mire megbizonyosodtunk a felfedezésről" - fogalmazott Mario Kuessner ásatásvezető.

Miután i.e. 9-ben vereséget szenvedtek, a rómaiak letettek a Rajnától északra levő germán törzsek meghódításának tervéről. Az írásos források azonban megemlítik, hogy a római seregek időnként - válaszul a germán betörésekre - megvetették a lábukat a mai Németország területén, de eme beszámolóknak kevés hitelt adtak. A hachelbichi lelőhely és a Hannover mellett még 2008-ban feltárt csatamező ékes bizonyítéka annak, hogy a rómaiak igenis átlépték saját határaikat, amennyiben politikai vagy katonai szükségleteik úgy diktálták.

A katonai tábort még 2010-ben fedezték fel egy útépítéshez kapcsolódó leletmentési munka során. Azóta Kuessner és kollégái több mint két hektárnyi földet térképeztek fel, a földradaros vizsgálatok nyomán azonosított 18 hektáros területen pedig a tábor körvonalai is feltárultak. A téglalap alaprajzú castrum egy hagyományos római tábor volt, amit egy 1 méter mély árok vett körül. A tábor északi oldalán a legionáriusok egy kaput építettek, ezt egy újabb árok védte. "Ez tipikus római elem, a germánok nem csináltak ehhez hasonlót" - fogalmazott Kuessner.

A védelmi árok mögött egy alacsony sárfal húzódott, amit karókkal magasítottak meg, gyakorlatilag egy masszív, 3 méter széles és 3 méter magas falat létrehozva ezzel. Az erózió miatt a fal régóta nincs meg, ám a talaj elszíneződése pontosan mutatja, hol alakították ki védelmi vonalaikat a rómaiak.

Az archeológusok további leleteket hoztak felszínre: nem messze a tábortól előkerült nyolc, kenyérsütésre használt kemence, négy, római csizmából származó szeg, egy lószerszám és egy fegyverhüvely darab. A tárgyi leletek stílusa és a radiokarbonos vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy az ideiglenes római tábort valamikor az i.sz. 1-2. században hozták létre. 

A lelőhely pontos koordinátáit a fémdetektoros amatőr kutatók miatt egyelőre titokban tartják, a régészek a tervek szerint ősszel térnek vissza. "A legjobb lenne, ha találnánk egy olyan pénzérmét, amelyen a római légió száma van. Ez segíthetne a pontos datálásban" - adott reményének hangot Kuessner.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!