2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Egyiptomi arany pecsétgyűrűt találtak egy ősi izraeli sírban

2014. április 10. 10:43 MTI

Egy csaknem 3300 éves, egyiptomi stílusban készült szarkofág részeit találták meg Izrael északi vidékén, Názáret közelében, egy gázvezeték fektetése közben.


"Különleges leletre bukkantunk, egy koporsóra, amelynek fedelén embert ábrázoló dombormű látható" - közölték a munkában részt vevő régészek. Az antik töredékek megtalálásának hírét szerdán jelentette be az izraeli régészeti hatóság.

A szarkofágban egy csontvázat és több kerámia és bronz használati tárgyat is találtak. Előkerült egy bronz tőr és egy szkarabeuszmotívummal és I. Széthi (I. Szethosz) egyiptomi fáraó nevével díszített arany pecsétgyűrű is - mindezek arra utalnak, hogy a helyi közösség egyik fontos alakjának maradványait rejtette a koporsó.

Ron Beeri régész elmondása szerint abból indulnak ki a szakértők, hogy a rejtélyes halott a Bibliában is említett Kánaán lakosa lehetett, aki az egyiptomi közigazgatásnak dolgozott. Az is lehetséges viszont, hogy egy gazdag férfiról van szó, aki az egyiptomi temetkezési rítusokat kívánta utánozni. A kutatók fontolóra veszik DNS-vizsgálat elvégzését is, hogy megállapítsák, kánaáni vagy egyiptomi volt-e a koporsóban fekvő férfi.

A szarkofág előkerülése újabb bizonyíték arra, hogy az egyiptomiak ellenőrzés alatt tartották a Jezréel-völgyet a késő bronzkorban, az időszámítás előtti 13. században. A kutatók szerint az elmúlt ötven évben nem találtak a régióban hasonló leletet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár