2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Az igazgatók is loptak a macedón nemzeti múzeumból 

2014. március 3. 10:07 MTI

Nyolc embert, köztük a macedón nemzeti múzeum volt és jelenlegi igazgatóját is letartóztatták a héten az intézmény gyűjteményéből eltűnt másfélszáz antik műtárgy ügyében.


A szkopjei ügyészség szerint az érintett személyek 2011 novembere és 2013 októbere között több olyan bűntényt is elkövetettek, amelyek összefüggésben voltak a szkopjei Macedónia Múzeuma 162 műtárgyának eltűnésével.

A gyanúsítottak között van az intézmény egyik volt és a jelenlegi igazgatója, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője, Pasko Kuzman is. A vádak között hivatali hatalommal való visszaélés, gondatlanság, átmeneti védelem alatt álló vagy kulturális örökségként kezelt tárgyak illegális birtoklása és bűnrészesség is szerepel.

A műtárgyakat, köztük 4. századból származó arany- és ezüstékszereket a múzeum raktárterületeiről vitték el 2011 novembere és 2013 októbere között. Az ellopott tételek között volt négy darab felbecsülhetetlen értékű arany fülbevaló, köztük egy galambpárt ábrázoló ékszer is, amelynek képmása az 500 és 1000 dináros bankjegyeket díszíti.

A rendőrség szóvivője, Ivo Kotevszki szerint a hatóságok találtak néhány műtárgyat a gyanúsítottak otthonaiban, de azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a múzeumból ellopottak közé tartoznak-e, vagy pedig be sem jelentett leletekről van szó.

"Az előkerült tárgyak közt van négy kerámiaikon, három kerámialámpa, egy kerámiaérme, számos ezüst- és bronzfigura, érmék, régészeti leletek, egy bronzérme, egy fából készült maszk és egy nyílvessző" - sorolta a szóvivő.

A műtárgyak eltűnését két múzeumi kurátor vette észre novemberben, amikor a raktári készletek áthelyezésére készültek. A lopás felfedezése után a múzeumot lezárták, az alkalmazottakat hazugságvizsgálatnak vetették alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár