A vörösterror 133 napja

Felgyújtottak egy ritka dokumentumokat őrző könyvtárat Tripoliban

2014. január 6. 12:28 MTI

Emberek százai vonultak utcára a hétvégén Libanonban, hogy tiltakozzanak egy ritka történelmi dokumentumokat őrző tripoli könyvtár felgyújtása miatt.


A Szaeh Könyvtár több mint 80 ezer értékes kötetet és kéziratot őrzött, ennek több mint kétharmada megsemmisült a péntek esti tűzben, amelyet gyújtogatók okoztak vélhetően vallási indíttatásból. A Korán korai kiadásai, ritka tudományos értekezések és Tripoli, valamint a zsidóság történetét taglaló dokumentumok váltak a lángok martalékává.

A gyűjtemény egy görög keresztény pap, Ibrahim Szruj tulajdona. A könyvtárat azt követően gyújtották fel ismeretlen fiatalok, hogy a városban megjelent egy Mohamed prófétát és az iszlámot sértőnek tartott írás. Szruj találkozott muzulmán vallási elöljárókkal, és leszögezte, hogy többek vélekedésével szemben semmi köze a pamflethez.

A gyújtogatást szombaton több százan ítélték el az utcákon, és felemelte szavát a történtek ellen Nadzsíb Mikáti kormányfő, csakúgy, mint muzulmán vallási méltóságok és a civil társadalom képviselői is.

Tripoli Libanon északi részének legjelentősebb városa, lakóinak többsége az iszlám szunnita ágának követője. A szomszédos Szíriában dúló polgárháború miatt az utóbbi időben megszaporodott a szunniták és a síiták közötti erőszakos cselekmények száma, a Hezbollah síita terrorszervezet Bassár el-Aszad szíriai elnök, a szunniták az Aszad-ellenes felkelők oldalán állnak. A keresztényeket sújtó erőszak mindazonáltal ritka Libanonban.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!