2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vádat emeltek egy auschwitzi őr ellen

2013. szeptember 27. 11:03 MTI

Vádat emelt a stuttgarti ügyészség csütörtökön az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor egy őre ellen. Hans Lipschis a vádhatóság szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában. A 93 éves, litván származású férfi 1941-től 1943-ig teljesített őrszolgálatot, és ezzel a munkával hozzájárult a megsemmisítő tábor üzemeltetéséhez - emelte ki az ügyészség szóvivője.

Az ügyészség szerint, amíg a vádlott őr volt, 12 úgynevezett fogolytranszport érkezett Auschwitzba. A vagonokba zsúfolt embereket a tábor vasútállomásán a munkaképesség alapján két csoportra osztották, és a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt foglyokat a peronról egyenesen a gázkamrákba hajtották. A német igazságszolgáltatás évtizedekig nem üldözte az egykori lágerőröket, a nyugatnémet szövetségi legfelső bíróság (BGH) egy 1969-ben lefektetett irányelvére hivatkozva, amely szerint a felelősségre vonásukhoz bizonyítani kell a részvételt legalább egy gyilkosságban.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóságnak (ZSt) már harminc éve vannak információi Hans Lipschisről. A hatóság szakemberei tudták, hogy az SS-tag lágerőr a hatvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, és amikor 1983-ban kitudódott a náci múltja, megfosztották az amerikai állampolgárságtól és kiutasították az országból. Lipschis Nyugat-Németországba költözött, de a ZSt nem kezdeményezett eljárást ellene, mert úgy látták, nincs esély az elítélésére.

A fordulatot John Demjanjuk, a soribóri koncentrációs tábor őre ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik az, hogy köze volt foglyok halálához. Az ítélet szemléletváltásra vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett, és időközben 30 személy ügyét vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségeknek.

Miután a Simon Wiesenthal Központ felvette Hans Lipschist a legkeresettebb háborús bűnösök listájára, már nemcsak a német hatóságok nyomoztak utána, hanem a sajtó is. A Welt am Sonntag című lap riporterei áprilisban egy baden-württembergi kisvárosban találták meg. Lipschis azt mondta az újságíróknak, hogy szakács volt Auschwitz-Birkenauban és csak hallomásból tudott a gázkamrákról és krematóriumról. A férfit májusban tartóztatták le. Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A megszállt Lengyelországban felépített lágerben több mint egymillió embert öltek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár