2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hajsza az auschwitzi női őrök után

2013. augusztus 16. 08:07

Hat idős nőt állíthatnak bíróság elé Németországban, amiért a holokauszt idején őrként teljesítettek szolgálatot az auschwitzi koncentrációs táborban.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság (ZSt) szerint a hat nő – akik közül a legfiatalabb is 87 éves – Auschwitz mellett Birkenauban is szolgálatot teljesített. (Az eredeti koncentrációs tábor az Auschwitz I. volt, itt volt az adminisztratív központ, ahol 70 ezer embert gyilkoltak meg; a birkenau-i Auschwitz II-t szokás egyszerűen „Auschwitz”-nak nevezni, itt 1,1 millió zsidót, valamint 75 ezer lengyelt és mintegy 19 ezer romát öltek meg, de ezeken kívül több más tábor is kapcsolódott a komplexumhoz.)

A koncentrációs táborban őrként szolgáló nők nem sok jóra számíthatnak: eddig legalább egy gyilkosságban való részvételt kellett rájuk bizonyítani, de most már nincs szükség erre. A tavaly márciusban elhunyt sobibóri őr, John (Ivan) Demjanjuk – aki a 2011-ben hozott ítélet szerint bűnsegédként vett részt 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában – perében ugyanis a müncheni tartományi bíróság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a konkrét gyilkosságokban való részvétel bizonyítása, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a náci haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokat.

A Stuttgart mellett, Ludwigsburgban immáron ötvennégy éve működő náci háborús bűnösök után kutató német központ birtokában vannak azok a listák, amelyek az auscwitzi és a majdaneki haláltáborokból maradtak fenn, s amelyek 80, még élő náci háborús bűnös nevét tartalmazzák. A központnak nincsenek információi arról, hogy a női őrök kivégeztek volna foglyokat, csupán annyit lehet tudni róluk, hogy kegyetlenkedtek velük és háborús bűnök miatt elítélték őket. A központ eddig egy gyanúsítottat nevezett meg, a májusban letartóztatott, a Simon Wiesenthal Központ által kiadott legkeresettebb náci háborús bűnösök listáján is szereplő Hans Lipschist.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár