2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megszűnik a német háborús bűnösöket "dicsőítő" magazin

2013. szeptember 17. 17:44

A Simon Wiesenthal Központ sorozatos figyelmeztetései nyomán a hamburgi kiadó jelezte, hogy befejezi a német Der Landser (A honvéd) című történelmi magazin megjelentetését.

A lapot jegyző Bauer Media Group bejelentette: eláll a Der Landser című magazin további közlésétől, miután a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ többször – legutóbb nyílt levélben – jelezte felé, hogy a lap több, a holokausztban résztevő náci tiszteket és osztagokat jó színben feltüntető írást jelentetett meg. A Bauer Media hivatalos közleményében ugyanakkor leszögezte, nem sértették meg a német jogot, de a továbbiakban nem jelentetik meg a lapot, mivel az már nem illeszkedik „portfóliójuk stratégiájába”.

A hamburgi kiadó döntése nagy győzelem a Simon Wiesenthal Központnak, a Der Landser ugyanis már megalapítása, az ötvenes évek óta parázs viták kereszttüzében áll. A Luftwaffe egyik volt tisztje, Bertold K. Jochim által gründolt, „mindent megtörtént eseményekre” alapozó „ponyvalap” mindig is úgy egyensúlyozott, hogy teret engedjen a véleményszabadságnak, és közben fellépjen a neonáci és antiszemita eszmék ellen. Olvasótáborának nagy része a második világháborús veteránokból került ki, de idővel a szélsőjobboldaliak körében lett népszerű.

Németországban – és további tizenkét európai államban – a holokauszttagadás ma bűncselekménynek számít. A Simon Wiesenthal Központ azonban többször is arra figyelmeztetett, hogy a Der Landser dicsőíti a holokausztban résztvevő náci egységek tetteit és figyelmen kívül hagyja az elkövetett háborús bűnöket. Az egyik legutóbbi számban például az egyik SS-osztag görögországi fellépéséről írtak, s kiemelték, hogy a görög falvak hálájukat fejezték ki a német fegyveresek érkezésekor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár