2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elátkozott dinasztiák: megjelent a Múlt-kor őszi száma

2013. szeptember 6. 12:35

Politikai hatalomra való törekvés, személyi kultusz megszilárdítása, családon belüli kusza kapcsolatok. Avagy: mi a közös a Ptolemaioszok, a Hunyadiak, a Romanovok, a Horthy- és a Kennedy-családban? Egy dolog biztosan: legfőbb feladatuk a megfelelő „trónörökös” biztosítása volt, aki idővel továbbviszi az ősök hírnevét és dicsőségét. Ez nem sikerült mindannyiuknak. Rajtuk kívül még Rákosi 1956 utáni titkos levelezéséről és Robert Capa Magyarországhoz fűződő viszonyáról is olvashat a Múlt-kor legfrissebb, őszi számában.

Dosszié rovatunkban ezúttal néhány évtizedes és évszázados dinasztiákat mutatunk be. Nagy Sándor halála után a Ptolemaioszok kezdték meg közel 300 évig tartó uralkodásukat Egyiptomban. A család vérfertőzések árán is hajlandó volt megtartani magának a hatalmat, ám az évszázadokon át kiépített birodalmat a vesztes actiumi csata után, Kleopátra öngyilkosságát követően végleg bekebelezte Róma.

Apja érdemeinek köszönhetően Hunyadi Mátyás a trónörökös – V. László – halála után kapta meg a magyar koronát. Bár Mátyás kétszer nősült meg, utódot egyik felesége sem hozott a világra. Végül egyetlen, házasságon kívül született gyermekét emelte grófi és hercegi rangra.

Az orosz uralkodóház igen szoros rokonsági kapcsolatban állt az angol királyi udvarral. Az utolsó Romanov uralkodó felesége ugyanis Viktória királynő egyik kedvenc unokája volt. Bár II. Miklós 1917-ben lemondott a hatalomról, a család a bolsevikok kezébe került, s hamarosan mindannyiukat lelőtték. Így ért véget a Romanovok több mint 300 éven át tartó uralkodásának története.

A 20-as évek elején még közszájon forgott a hír, hogy Horthy a lányát az uralkodói család magyar ágához tartozó Albrecht főherceg feleségének szánja, legidősebb fiának pedig III. Viktor Emánuel gyermekének a kezét kérte meg. A pletyka azonban csak pletyka maradt. Annak ellenére, hogy a kormányzó nem fogadta el a magyar koronát, élt benne egy lehetséges erős dinasztia megalapításának gondolata. Horthy életének egyik nagy tragédiája, hogy négy gyermeke közül hármat maga temetett el. Legkisebb fiát, Miklóst már óvták a politika reflektorfényeitől. Lehetett volna másképp?

Joseph Patrick Kennedy célja egy erős politikai dinasztia megalapítása volt. Miután a legidősebb fiú, Joe életét vesztette, a család a soron következő Johnt próbálta politikai pályára terelni, majd őt később öccsük is követte. A fivérek közül ketten merénylet áldozatai lettek, így a dinasztiaalapítási álmok gyorsan szertefoszlottak. A családból jelenleg JFK lánya és unokatestére igyekeznek politikai babérokra törni az USA-ban. Talán most utoljára van lehetőségük bizonyítani.

100 éve született Robert Capa (eredeti nevén: Friedmann Endre). A fotográfus főleg haditudósításainak köszönhette nemzetközi hírnevét. Rövid élete során gyakran a halállal dacolva, minden félelmét legyőzve fotózta végig a csatatereket. 1948-ban hazalátogatott Magyarországra, az ekkor exponált képeiből a Múlt-kor őszi száma is válogatott.

Kitekintő rovatunk az alkímia varázslatos világába és angol királyi udvarba kalauzolja az olvasókat.  Az udvari bolondok nem csak a király kegyét élvezték: VIII. Henrik például családtagként bánt velük.

Rákosi Mátyást 1956-ban a Szovjetunióba száműzték, ám az egykori pártvezér nem maradt híján a hazai híreknek: egy önkéntes budapesti levelezőtársa révén rövid ideig minden információt megkapott, ami az újságokból kimaradt. Ezekből idézünk most.

Az ötvenes években több alkalommal nekiláttak, hogy lefessék az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületének belső freskóit, mert azokon nemkívánatos személyek voltak láthatók. Szerencsére végül letettek erről, ám huzavona azért bőven volt az ügy körül.

Híres félszeműek. Hogy e fogyatékossággal is lehet maradandót alkotni, arra az a hét történelmi figura a példa, akit ebben a számban bemutatunk. Hadvezérek, akik egy szemmel is jól tájékozódtak a történelem útvesztőiben.

Kétféle magyar ember létezik: az egyik már járt Kassán, a másik menni készül. Talán a legszebb határon túli magyar város ékköve a dóm, ahol II. Rákóczi Ferenc is nyugszik. A híres templommal most közelebbről is megismerkedhetünk. Kassán túl az építészet szerelmeseit idén ősszel a szőnyi Solymosy-Gyürky álomkastélyba kalauzoljuk el, a képzőművészet kedvelőivel pedig az vizsgáljuk, egy udvari festő miként másította meg a valóságot azért, hogy egy portré jól sikerüljön. Egy rossz ecsetvonás a művész életébe is kerülhetett.

Magazinunkkal - a téli lapszám megérkezéséig - ezúttal 4 múzeumot fedezhetnek fel ketten, csupán egy jegy áráért.

A Múlt-kor történelmi magazin legújabb száma szeptember 6-tól kapható az újságárusoknál! Honlapunkon már bankkártyával is előfizethet a kiadványra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!