7 végzetes pillanat

Feltárják a dombóvári Gólyavár középkori romjait

2013. május 28. 11:07 MTI

Jövőre lesz ötszáz éve, hogy Werbőczy István (1458-1541) dombóvári várában megírta a Hármaskönyvet (Tripartitum), az évforduló kapcsán hamarosan kutatás kezdődik a középkori rom, a Gólyavár területén.


A műemlék körül talajradaros vizsgálattal határozzák meg az egykori falak és árkok vonalát, azt követően nyáron megkezdődhet régészeti feltárásuk is - mondta Kriston Vízi József, a Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője. A tervek szerint a vár alaprajzának vonalán később sövényt ültetnek, és többnyelvű információs táblákat helyeznek el mellettük. A munkát a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület, illetve a helyi önkormányzat együttműködésével végzik el.

A középkori erősség az itt fészkelő gólyákról kapta mai nevét. Maradványai a várostól délre, a Kapos partján állnak, területén még nem folyt régészeti feltárás. Az eddigi, okleveles forrásokon és ábrázolásokon alapuló elképzelésekre rácáfoltak a régészeti szakfelügyeleteknek az elmúlt hónapokban végzett megfigyelései. Ezek arra mutatnak, hogy Dombó vára nem a korábban feltételezett, négyszögletes alaprajzú, hanem egy jelentősebb, reneszánsz jellegű épület lehetett - írta az évforduló kapcsán a várról készített ismertetésében a múzeumvezető.

A Tripartitum egyik kiadása

Werbőczy István ítélőmester 1504 és 1514 között jelentős részt Tolna megyei birtokain, Dombó és Döbrököz várában írta meg híressé vált jogszokásgyűjteményét. A latin nyelvű Hármaskönyv nem emelkedett törvényerőre, de a vármegyékben 1848-ig a jog mértékéül szolgált. Patay Vilmos, Dombóvár országgyűlési képviselője elmondta: kezdeményezte, hogy a 2014-es évet nyilvánítsák Tripartitum-emlékévvé, és állítsanak fel emlékbizottságot az év eseményeinek szervezésére. A bizottság munkájában országgyűlési képviselők, a Magyar Tudományos Akadémia, jogi karok vennének részt, a testület elnökének Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét kérik fel.

A tervek szerint 2013 októberében, Werbőczy születésének 555. évfordulóján a Tripartitum jogtörténeti jelentőségéről tartanak konferenciát, 2014-ben többnyelvű tanulmánykötetet jelentetnek meg, és emlékkiállítást rendeznek Werbőczy munkásságáról. Az elképzelések között szerepel az is, hogy felkutatják és újra elkészíttetik Horvay János (1874-1944) szobrászművésznek eredetileg a Kúria épületébe tervezett Werbőczy-mellszobrát, amelyet 2014 májusában avatnának fel.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!