2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lepusztult a sevillai expó híres magyar pavilonja

2013. április 25. 17:28 MTI

Elhagyatott és romos az 1992-es sevillai világkiállítás gyöngyszemei közé sorolt magyar pavilon, Makovecz Imre híres munkája, amely évek óta üresen áll tulajdonosa, Luis Portillo üzletember nehéz anyagi helyzete miatt - írta az ABC de Sevilla című lap.

A pavilon jövője bizonytalan, a Caixa Bankha nevű pénzintézet az épület elárverezését kérte, hogy behajtson egy 390 ezer eurós jelzáloghitelt. Az épületet egy másik, 7,5 millió eurós hitel is terheli.

A Makovecz Imre tervezte pavilont a világkiállítás után az EuroInges nevű vállalkozás vette birtokába, a Portillo érdekeltségébe tartozó Atymsa Nuevas Tecnologías 1996-ban vásárolta meg. A társaság helyrehozatta az épületet, de 2002-ig egyáltalán nem használta. Akkor múzeum nyílt benne. A jelzálogpiaci válság Luis Portillo vállalatcsoportját is megtépázta, a múzeum pedig 2007-ben bezárt, az alkalmazottakat szélnek eresztették. Azóta a magyar pavilonban nagy károkat okozott a sevillai hőség, mivel az épület fából készült, és pala borítja, mint a vidéki magyar templomokat, amelyeket mintáz - írta a lap, amely rámutatott, hogy a Makovecz-ház az expó többi épületénél komolyabb károkat szenvedett el érzékeny szerkezete miatt.

A civilek tiltakozása előtt meghajolva a magyar pavilon felkerült ugyan - a spanyol, a francia, a finn és a tengerészeti pavilonnal együtt - 2008-ban az andalúziai történelmi örökség listájára, ami garantálja, hogy nem lehet lebontani és minden vele kapcsolatos projektet az andalúziai vezetésnek kell felügyelni, ez a tanács azonban úgy véli, hogy az épület állaga jó. Ennek ellentmond, hogy az épület fa ajtói rozogák, a pallók tönkrementek, a falakat és a tetőt borító pala közül pedig sok leesett - jegyezte meg a spanyol lap internetes kiadása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár