2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számítógépes programmal rekonstruálnak ősi nyelveket

2013. február 25. 15:31

Kaliforniában egy új számítógépes eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével holt nyelveket lehet rekonstruálni. A szoftver képes újraalkotni azokat az ősi nyelveket, amelyekből a modern nyelvek származnak.

A friss rendszer leteszteléséhez egy amerikai kutatócsapat 637, még ma is beszélt ázsiai és óceániai nyelvet vett elő, amelyekből újraalkották azokat a korai, több ezer éves nyelveket, amelyekből a mostaniak fejlődtek ki. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban megjelenő tanulmány szerint a nyelvi rekonstrukciót nyelvészek egész hada végezi, ám a folyamat rendkívül vontatottan halad.

„Kutatásunk nagyon időigényes, hiszen az összes adat birtokában tudunk csak dolgozni. Több ezer nyelv van a világon, több millió szóval, és akkor még nem is beszéltünk ezek őseiről” – fejtette ki Dan Klein, a Kaliforniai Egyetem docense. „Hihetetlen munka a térben és időben ennyire szerteágazó információk összegyűjtése, azonban a számítógépeinkre és magára a programra eddig nincs panasz” – tette hozzá a kutató.

A nyelvek az idő múlásával fokozatosan változnak. Több ezer éven át a legapróbb eltérések is nagy kihatással lehettek a nyelvek alakulására, a kutatók a különböző nyelvjárásokban ezt mind ki akarják szűrni. „Ezek a hangváltozások szinte mindig szabályos és hasonló módon keletkeznek és változnak, amely mintákat a számítógépes rendszer képes megtalálni. A trükk, hogy a változás mintáit kell azonosítani, majd megfordítva a folyamatot, időben visszafelé kell nézni a fejlődést” – magyarázza a szakértő.

A kutatók a rendszer hatékonyságát délkelet-ázsiai nyelvcsoportokon mutatták be. A 142 ezer szóból álló adatbázis segítségével a rendszer képes volt újraalkotni a korábbi nyelvet, amelyből a jelenlegi származik. A számítógépes rendszer kutatásait és a szakemberek munkáit összehasonlítva igen kevés eltérés volt tapasztalható, így a tudósok arra jutottak, nem teszik ki kollégáikat ekkora munkának, inkább a gépekre bízzák magukat. A szoftver a nagy mennyiségű anyagot rövid időn belül képes átnézni, bár ez nem jár ugyanakkora pontossággal, mintha egy nyelvész a szakértelmével végezné el mindezt. Klein elmondta: „a rendszerünknek még mindig vannak hiányosságai, például nem tudja kezelni a morfológiai változásokat vagy az ismétlődéseket. Ugyanakkor a rendszer még nem tud magyarázatot adni arra sem, hogy miért, illetve hogyan történtek meg bizonyos változások, csupán valószínűsíthető okokat ad."

Míg a kutatók a több ezer évre visszanyúló nyelvek elemzésével foglalkoznak, az egyik legfontosabb kérdés még mindig válaszra vár: létezett-e valamikor egy legelső, úgynevezett előnyelv, amelyből az összes többi kialakult?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár