2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Fia mesélte el Rommel halálát

2013. január 3. 13:24

Eddig nem látott levélben mesél apja, Erwin Rommel haláláról Manfred Rommel, aki a szövetségeseknek diktálta le, mi is történt valójában az öngyilkosságba kergetett legendás vezértábornaggyal.

Fiának is elmondta, milyen "választás" elé állította őt a náci vezetés, ennek részleteit tartalmazza az a levél, amit Rommel fia, az akkor 15 éves Manfred Rommel diktált le a szövetségeseknek. Manfred szívbemarkoló történetben meséli el, hogyan parancsolta két német tiszt apját egy a házuk előtt parkoló autóba, hajtottak el, majd kapott édesanyja 15 perccel később telefont férje haláláról.

Az 1891. november 15-én, a németországi Heidenheimben született vezértábornagy, a Harmadik Birodalom tábornokának neve az 1941-es afrikai harcokban vált ismertté. Rommel az ún. Afrikakorps, az afrikai hadtest parancsnokaként 1942 nyarára páncélosaival egészen Egyiptomig nyomult előre. Ekkor kapta „a sivatagi róka” elnevezést. Az utánpótlási nehézségekkel küzdő Rommelt a számbeli fölényben lévő és technikailag jobban felszerelt angolszász csapatok azonban El Alameinnél megállították, szétzúzva ezzel az Egyiptom elfoglalására szőtt német terveket.

1943 elejétől Rommel a Tunéziában állomásozó Afrika-hadseregcsoportot (Heeresgruppe Afrika) vezényelte, majd a németek Afrikából történt kiszorítása után a 2. német hadseregcsoport parancsnoka lett. Ez először Olaszországban, majd Észak-Franciaországban kísérelte meg feltartóztatni a szövetségeseket.

Az afrikai, a sztálingrádi vereségek, majd a normandiai partraszállás után a Führer egykori kedvenc tábornoka végleg belátta, hogy a náci Németország a háborút elvesztette, és csatlakozott az 1944. júliusi Hitler-ellenes puccskísérlethez. Miután ez kudarcba fulladt, választás elé állították: vagy öngyilkos lesz, vagy pedig osztozik az ügyben bíróság elé állított tábornokok sorsában. Ő az előbbit választotta: 1944. október 14-én az Ulm közelében lévő Herrlingenben (ma Burgdort) megmérgezte magát.

Az 1928-ban, Stuttgartban született Manfred Rommel eredetileg a hírhedt Waffen SS-be akart belépni, de miután apja interveniált, a Luftwaffe-ban kötött ki, mint légelhárító. A háború után jogot és politikai tanulmányokat hallgatott, később belépett a CDU-ba, majd 1974 és 1996 között Stuttgart polgármestere volt, jelenleg is itt él.

Manfred 1945. április 27-én diktálta le angol nyelvű, géppel írt levelét, alig fél évvel az után, hogy a Stauffenberg-féle sikertelen Hitler elleni merénylet után a Führer felajánlotta Rommelnek az öngyilkosság lehetőségét. A kétoldalas levél tartalmát a dokumentum elárverezése után hozták nyilvánosságra; a kalapács alá kerülő levél eredetileg Noel Chavasse katonaorvos gyűjteményét gazdagította, de egy másolatot állítólag Sir Bernard Montgomery tábornok, Rommel – bár ősellenségek voltak – nagy tisztelője is kért magának.

A levélben ez áll: „Apám 12 órakor fogadta a két tisztet. Háromnegyed órával később kijött anyám szobájából, ott találkoztam vele. Akkor azt mondta nekem (…), hogy Adolf Hitler választás elé állította: vagy öngyilkosságot követ el, vagy a népbíróság elé hurcolják. Adolf Hitler azt is mondta neki, hogy amennyiben önkezűleg véget vet életének, családjának nem esik bántódása. Miután elköszönt tőlünk (…) elkísértük az autóhoz, ahol a parancsnok ’Heil Hitler’ felkiáltással köszöntötte. 15 perccel később telefonhívást kaptunk abból a kórházból, ahova a két tiszt vitte apámat, s azt mondták, hogy szívroham végzett vele”.

„Rommel fia elment a szövetségesekhez, hogy elmondja, mi is történt valójában apjával, szemben azzal, amit a náci propaganda terjesztett róla” – mondta el Bernard Pass, a marlowi Bosley's aukciósház vezetője, hozzátéve, hogy Rommel nemzeti hős volt Németországban, s legalább olyan népszerűségnek örvendett, mint Hitler. „Ez egy szívszaggató visszaemlékezés egy olyan fiútól, aki látta, hogyan küldték halálba az apját”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár