2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Leöntötték festékkel a Károlyi-szobrot

2012. október 3. 14:08 MTI

Leöntötték Károlyi Mihály szobrát fehér zománcfestékkel Siófokon a Végh Ignác téren; a rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szerdán

Siófok önkormányzata közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a szeptember elején elhelyezett bronzszobrot és a talapzatát szerdára virradóra megrongálták. A város polgármestere a 22,62 millió forint nyilvántartási értékű szobor megrongálása miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

A közlemény kitér arra, hogy a cselekmény elkövetése a Kerekiben felállított Horthy-szobor megrongálása ügyében hozott bírósági ítélet után várható volt, ezért korábban az önkormányzat fokozott járőrözést kért a helyi rendőrkapitányságtól, és erre utasította a közterület-felügyeletet is.

Mint írták, a város nem először került a figyelem középpontjába a köztéri szobrokat ért támadások miatt. Tavaly januárban a temetőből lopták el Bors István bronz-szoborcsoportjának egyik alakját. Akkor az indíték haszonszerzés volt, a mostani esetnek azonban politikai oka lehet.

Az önkormányzat többször hangsúlyozta, hogy Károlyi Mihály személyével nem foglalkozik, Varga Imre alkotását nem ideológiai üzenete, hanem művészi kvalitásai és a városhoz kötődése miatt fogadták be. A művész maga is egyetértett azzal, hogy a helyszínként először felmerülő Millennium park helyett a csendes széplaki téren kapjon új helyett a hangos politikai viták miatt elhíresült alkotás.

A város, amely az október 8-ai rendkívüli testületi ülésen szándékozik foglalkozni az esettel, gondoskodni fog az alkotás helyreállításáról - áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár