2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Veszélyeztetett világörökség lett a liverpooli történelmi kikötő

2012. június 27. 15:02 MTI

Veszélyeztetett világörökséggé nyilvánította Liverpool történelmi kereskedelmi kikötőjét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága szentpétervári tanácskozásán kedden.


Az angol város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét alig nyolc évvel ezelőtt emelték világörökségi rangra. Veszélyeztetetté a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt nyilvánították az Oroszországban zajló világörökségi tanácskozáson.

Az említett projekt a városközpont északi részén lévő történelmi kikötőhelyeket érinti. Megvalósulása esetén azonban jelentősen megváltozna a világörökségi rész arculata és látképe - indokolta döntését a világörökségi bizottság, hozzátéve, hogy a fejlesztési program megtörné a kikötő egységes képét és elszigetelné az egyes részeket.

A történelmi kikötőből hat helyszín tartozik a világörökséghez. Ezek tükrözik leginkább azt a "nagyságot", amely a kereskedelmi kikötőt a 18-19. században jellemezte.

Az UNESCO vasárnap kezdte meg 36. világörökségi tanácskozását, amely július 6-án zárul. A bizottság 36 helyszín világörökségi rangra emeléséről tárgyal, valamint dönt a veszélyeztetettek listájáról is. Könnyen a "vörös listán" találhatja magát Sevilla történelmi belvárosa is, amelynek látképét egy 40 emeletes (180,5 méter magas) lakóépület tervei fenyegetik.

Tavaly a Machu Picchu inka romváros világörökségi rangja vált kis híján veszélyeztetetté, de az UNESCO végül megelégedett azzal, hogy "szigorú felügyelete" alá vonta a Peruban lévő fellegvárat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár