2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Bizonytalan Angkor Wat jövője

2011. augusztus 2. 08:47

Műemlékvédelmi szakértők szerint a turizmus komolyan veszélyezteti Kambodzsa nemzeti kincsét, a világörökség részévé nyilvánított Angkor Watot (Angkorvatot).

"Senkinek sem lenne szabad ezer éves köveken sétálnia" – figyelmeztetett Jeff Morgan, a kaliforniai székhelyű Global Heritage Fund vezetője. Az amerikai szervezet egy hasonló helyszín, Banteay Chhmar számára készít terveket; céljuk, hogy az egyedülálló, ám a turizmus miatt veszélyeztetett örökséget megóvják az amúgy az országnak komoly bevételi forrást jelentő ágazat ártalmaitól. Elképzeléseik szerint például a látogatók csak egy felfüggesztett kábelekből álló emelvényről láthatnák a romokat, ahelyett hogy azok felületére lépnének.

A GHF munkatársai remélik, hogy Angkor Wat területén is bevezethetőek lesznek hasonló újítások, mivel a világörökség részét képező helyszínt a turisták tömegei veszélyeztetik. A News Wire riportja szerint alig tettek valamit a látogatók ellen, akik az értékes, kimunkált köveken taposnak, keménytalpú cipőikkel az alapzatot ütik, valamint olajos ujjaikkal rongálják a síkdomborműveket. A fejlődő turizmust jelzi a közeli város, Siam Reap lakosságának növekedése is. Boltok és hotelek százai épültek fel, valamint egy új repteret is ígértek, hogy növeljék a látogatók számát.

A híres templomegyüttest II. Szurjavarman király uralkodása alatt, a 12. században építették fel. Eredetileg a hindu Visnu istennek szentelték a templomot, de a 13. század végétől kezdve buddhista központtá vált. Angkor Wat kétszeresen is fontos a kambodzsaiak számára: egyrészt a buddhizmus a legelterjedtebb vallás Kambodzsában, másrészt a templomegyüttes nemzeti szimbólum. Angkor volt az egykoron jelentős khmer birodalom székhelye, valamint egy 2007-es kutatás szerint az iparosodás kora előtt itt feküdt a világ legnagyobb városa.

Noha Kambodzsa számára fontos bevételi forrás a turizmus, de maguk a helyi szakértők is attól tartanak, hogy a khmer örökség eme értékes darabja egyszer eltűnhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár