Hitler elfeledett szövetségesei

Rejtélyes évszámot találtak Alamo erődjében

2011. július 4. 11:55

Titokzatos bevésést találtak egy amerikai erődben, a dátum eredetének megmagyarázására már több elmélet is született.


Ismeretlen eredetű évszámon tanakodnak az amerikai történészek: a szakértők szerint az ’1802’ felirat akkor keletkezhetett, amikor Alamo egy missziós épület volt a spanyol uralom idején, vagy évtizedekkel később, az 1800-as évek közepén, amikor az Egyesült Államok hadserege egy új emeletet épített a komplexumra.

Egy Alamo történetére specializálódott történész szerint az erőd egyik védője születésének évét véshette be a falba az 1836-os ostrom során, vagy a rejtélyes évszám egy rövid periódus emléke lehet, amely az 1793-as szekularizációtól kezdve 1803-ig tartott, ekkor spanyol katonák vették használatba Alamót.

A kérdéses bevésést a történelmi helyszín fenntartásában résztvevő Pam Jarry Rosser találta, miközben a falakat desztillált vízzel és szivaccsal tisztította. Rosser az Alamo főbejárata felett elhelyezkedő ablak mellett három más karcolatra is rálelt: az első szövege WVA, a másodiké 54 vagy SA, míg a harmadiké TEX.

A Rosser által 2009-ben felfedezett boltozott kapualj egy 1700-as években készült szobához vezet, de a kutató tíz éve a missziós időszakból származó freskómaradványokat is talált a helyszínen. A felfedezett feliratok egy része csak ultraibolya fénynél látható. Néhány vésés valószínűleg egy a déli államokban elterjedt 19. századi politikai szervezethez, az Aranykör Lovagjaihoz köthető.

A felfedezéseket június 23-án jelentették be, egy héttel azután, hogy Rick Perry texasi kormányzó aláírt egy új törvényt, melynek értelmében a fontos emlékhely 106 év után először kerül állami felügyelet alá. Az Alamót mindeddig felügyelő szervezet, a Texasi Köztársaság Leányai tárgyalásokat folytat a kormánnyal, azzal a céllal, hogy az évi 3 millió látogatót vonzó erőd továbbra is a gondozásukban maradjon.

Alamo fontos helyet foglal el amerikai nemzeti emlékezetben, mert az 1836. február 23. és március 6. között lezajlott csata során a Texas államhoz tartozó amerikai csapat 13 napig hősiesen tartotta az erődöt a sokszoros mexikói túlerővel szemben. A texasi vereséggel végződött csatát kevesen élték túl Alamo védői közül. Az ostromnak kulcsszerepe volt az amerikai-mexikói kapcsolatok megromlásában.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!