2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A régészet technikai forradalma az ásótól a robotokig

2011. június 21. 14:10 Live Science

Az elmúlt évszázadban lezajlott technikai forradalomból a régészet sem maradhatott ki, így mára a műholdas képalkotás és a csúcstechnikával felszerelt szerkezetek is az archeológusok eszköztárának részeivé váltak.

A huszadik század kezdete óta sok tekintetben változott a régészet. A modern kor archeológusai már nem a filmekben megszokott, főképp ásót és mérőszalagot tartalmazó felszereléssel járnak: a letűnt korok kutatói űrből határozzák meg az eltemetett piramisok helyét, levegőből készítenek háromdimenziós felvételeket maja romokról, valamint élettani vizsgálatokkal akár háromezer éves múmiák szívinfarktusát is megállapíthatják. A régészet evolúcióját más tudományágak – mint a kémia, biológia, fizika – forradalma, valamint a mindennapok részévé vált új berendezések – laptop, okostelefonok, illetve GPS alapú helymeghatározás – tették lehetővé.

Az űrkutatás is formálta a régészet módszereit, ugyanis az úgynevezett űrarcheológia révén a szabad szemmel nem látható földalatti romok helyét határozhatják meg Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével. Sarah Parcak és csapata korábban 17 ismeretlen piramist és több mint ezer sírt azonosított a szatellitek segítségével, amelyek infravörös képrögzítési technikát használtak.

A talajradaros felderítés hozzájárult az ásatások fejlődéséhez, mivel lehetővé tette a célzott, kevesebb járulékos kárt okozó ásatásokat. Az egyik ilyen technika, a magnetométeres felmérés előnye, hogy az egyes anyagok között is különbséget tud tenni.

Az orvostudomány is elősegítette az archeológia fejlődését, ugyanis a különböző modern vizsgálati technikák eredményesen alkalmazhatóak több ezer éves emberi maradványok esetében is. Például a CT készülék korábban egy 3500 éve elhunyt egyiptomi hercegnő artériáinak elzáródását is kimutatta, míg az izotópos vizsgálat az ókori emberek étrendjének rekonstruálásában jelenthet segítséget.

Technikai szempontból a régészek megbízható segítője a lézeres térképezés (LIDAR technológia), melyet a maja romok feltérképezésénél alkalmaztak. A robotika is a régészet szolgálatába lépett, amit a Kheopsz piramis aknáit feltáró Dzsedi robot szimbolizál.

10 eszköz a modern Indiana Jones-oknak

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár