2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teljessé vált a Balaton története

2011. május 16. 15:10 MTI

Az egykori fürdőruhadivattal, egy lángosos bódé és egy tipikus hétvégi ház kialakításával a balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét mutatják be a keszthelyi Balatoni Múzeum Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállításának most bemutatott új termei.

Az összesen több mint 75 millió forintos beruházással, három ütemben elkészült állandó kiállítás első része öt teremmel még 2009-ben nyílt meg, majd az elmúlt évben újabb két helyiséggel bővült a tárlat. A most megnyitott harmadik ütem keretében további négy termet rendeztek be - idézte fel az új állandó kiállítás létrejöttének történetét Havasi Bálint, az intézmény igazgatója.

Hozzátette, hogy a tárlat megvalósítását az Alfa program, valamint a Zala Megyei Önkormányzat támogatása tette lehetővé. A keszthelyi múzeum megújulása ezzel pedig még nem áll le, mert 125 millió forintot nyert az intézmény a Balaton-rajongók múzeuma című projektjére, továbbá mintegy 36 millió forintot egy-egy TIOP és TÁMOP pályázaton múzeumpedagógiai terem kialakítására.

Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője tételesen ismertette, hogy az első ütemben a 2008-2009-es Alfa Programból 20 millió, a Zala Megyei Önkormányzattól 20,9 millió, a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) pedig 900 ezer forint támogatást nyert a múzeum. Ez az összeg nemcsak a kiállítás kialakítását tette lehetővé, de a múzeum infrastrukturális felújítását is szolgálta.

A második ütemhez az Alfa Program 15 millió forintot, a megyei közgyűlés 5,2 millió, az NKA pedig 250 ezer forint támogatást nyújtott. Ennek keretében a szakmai fejlesztés mellett kialakítottak egy többfunkciós termet, amely konferenciáknak és interaktív programoknak is helyet ad. A Balaton-történeti tárlat most átadott utolsó termeinek kialakításához az Alfa Program 20 millió, a zalai önkormányzat pedig további 2,9 millió forint támogatást nyújtott.

A főosztályvezető úgy fogalmazott: egy állandó kiállítás létrehozása szakmai kihívás a muzeológusok számára, hiszen az állandóság folyamatos tartalmi megújítást is jelent. Különösen nehéz, a magyar múzeumok körében pedig ritka vállalkozás, hogy a szubjektivitása miatt sokféleképpen értékelhető közelmúltat kívánták bemutatni.

Az új keszthelyi tárlat a zalai múzeumi szervezetben is jelentős esemény, miután az elmúlt bő évtizedben Zalaegerszegen, Nagykanizsán és most Keszthelyen is új állandó kiállításokat hoztak létre - mondta el Kostyál László megbízott megyei múzeumi igazgató. Különös értéknek nevezte, hogy az Aranyhíd azt a Balatont mutatja be, amelyet mindenki más szemszögből néz, mindenkinek mást jelent és mást idéz.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Önkormányzat elnöke szerint a keszthelyi tárlat megnyitása nemcsak a környékbeliek, hanem a Balaton minden szerelmese számára ünnep. Felidézte, hogy a Balatoni Múzeumot 113 éve alapították, már akkor azzal a céllal, hogy az Európában és Magyarországon is kiemelkedő értéket méltó körülmények között mutassa be.

Az interaktív elemekkel is felszerelt keszthelyi tárlat újonnan átadott termei a sport, a fürdőkultúra, a turizmus fejlődésének történetét állítja középpontba. Láthatók cserkész- és úttörőtábori emlékek, múlt századi rendezvények plakátjai, a divat és a korok változását mutató fürdőruhák. Az 1970-es éveket idézi egy szuvenírárus készlete, egy lángosos bódé a mára eltűnt italmárkákkal, vagy a tipikusnak mondható kempingfelszerelésekkel berendezett nyaraló. Az utolsó tárlók a balatoni hajózás múltját elevenítik fel képekkel, makettekkel és más rekvizítumokkal, s aki néhány percre kapitány szeretne lenni, egy valódi hajókormány forgatásával a virtuális Balatonon szelheti a habokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár